Actiunile romanesti au inceput vara in crestere, contrar tendintei negative de pe marile burse europene, cauzata de teama investitorilor cu privire la un posibil vot in favoarea iesirii Marii Britanii din UE, la referendumul ce va avea loc pe 23 iunie.

Cele mai importante 25 de actiuni de pe Bursa de Valori Bucuresti au castigat in medie 2% in iunie, fapt evidentiat de evolutia indicelui BET-XT, o crestere identica fiind notata si in dreptul BET, indicele celor mai tranzactionate 10 actiuni din piata locala. In schimb, Europa se afla pe trend negativ in acest inceput de vara, indicele S&P Euro 350 marcand deja o pierdere de 3,2%.

"Nu cred ca vom traversa o perioada linistita pana la finalul anului. (...) Avem suficiente motive pentru a ne astepta mai degraba la o vara fierbinte unde volatilitatea pietei sa fie regula, nu exceptie. Se vor crea oportunitati pentru cei care vor 'sta aproape' fata de piata bursiera", spune, intr-un comentariu adresat investitorilor, Alin Brendea, director general-adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction.

Indice Regiune/Tara Evolutie Iunie Evolutie 2016
S&P Euro 350 Europa -3,2% -8,1%
BET-XT Romania +1,9% -8,9%
DAX Germania -3,4% -7,7%
FTSE 100 Marea Britanie -1,2% -1,4%
CAC 40 Franta -4,3% -7%
WIG 20 Polonia -1,7% -4,4%

Un posibil Brexit este vazut ca principalul factor de instabilitate pe pietele internationale, dar si Bursa de Valori Bucuresti, in perioada urmatoare. "Perspectiva iesirii Marii Britanii din UE nu poate fi un factor pozitiv pentru evolutia burselor europene. Nimeni nu poate avansa un scenariu cu adevarat realist al unei lumi unde Marea Britanie redevine independenta", mentioneaza brokerul, care adauga totodata ca o infirmare a scenariului BREXIT "ar descatusa noi forte pe pietele bursiere internationale, care ar putea tatona din nou maximele istorice".

O iesire a Marii Britanii din zona euro este vazuta negativ pentru bursele europene de catre toti expertii, amploarea impactului unui asemenea eveniment fiind singurul lucru dezbatut. Astfel, analistii firmei de risk-modeling Axioma mentionau saptamana trecuta ca indicele britanic FTSE 100 ar urma sa scada cu 25% in caz de Brexit, o pierdere de 24% fiind asteptata si in cazul indicelui german DAX. De cealalta parte, analistii locali s-au aratat mai putin pesimisti, anticipand scaderi de pana in 15%.

Factori de risc pentru Bursa de Valori Bucuresti: alegerile si legile populise cu mari sanse de reusita

Un al doilea vector de instabilitate pentru Bursa de Valori Bucuresti il va reprezenta mediul politic intern.

"Combinatia dintre proximitatea alegerilor generale, un guvern tehnocrat, alegerile locale care au intarit puternic pozitia opozitiei de facto este una care nu sugereaza stabilitate. In acest context legile populiste au sanse mari de reusita, cum la polul opus masurile pragmatice, constructive au sanse mai mici de implementare intr-un mediu, deja, semielectoral", spune reprezentantul Prime Transaction.

Alin Brendea considera ca un al treilea pilon al instabilitatii va fi generat de situatia macroeconomica si de situatia emitentilor importanti de la cota Bursei. "Performanta economiei romanesti este un evidenta. Chiar daca vorbim de un model imperfect, in care mixul consum-investitii este mai mult decat perfectibil, putem spune ca economia romaneasca are o alura necesara pentru a atrage investitii private. Cresterea veniturilor populatiei in tandem cu cea a consumului privat ar trebui sa asigure conbustibil pentru evolutii, cel putin pe termen scurt, pozitive".

In luna august sunt asteptate si anunturile privind rezultatele financiare semestriale inregistrate de companiile listate pe Bursa de Valori Bucuresti. BRD va fi prima companie care isi va publica datele financiare, pe 3 august, urmatoarele anunturi majore urmand sa fie facute pe 10 si 12 august de Petrom, respectiv Romgaz, Banca Transilvania si Transelectrica.

Sursa foto: Shutterstock / Photoinnovation

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri