Pretul unciei de aur ar putea sa urce cu 10% daca Marea Britanie iese din Uniunea Europeana, ca urmare a referendumului istoric de joi, considera analistii citati de Wall-Street Journal.

Aurul a urcat cu 4,4% luna aceasta in contextul amplificarii temerilor privind un posibil exit. Totusi, lipsa unor sondaje care sa dea castigatoare una dintre cele doua parti a facut ca in ultimele zile traiectoria metalului pretios sa nu mai fie clara. Joi, in dimineata zilei referendumului, cotatia aurului pe pietele internationale inregistra o crestere modesta, de 0,2%.

“Un vot pentru Brexit ar putea impinge cu usurinta aurul la 1.400 dolari/uncie”, a declarat, pentru Wall-Street Journal, Simona Gambarini analist metale pretioase in cadrul Capital Economics.

“Brexit-ul ar determina achizitii semnificative de aur fizic atat in Marea Britanie, dar si in alte mari piete europene”, au mentionat analistii Societe Generale intr-o nota adresata investitorilor.

Actiunile europene au scazut luna aceasta, in asteptarea referendumului britanic, in vreme ce aurul a ramas unul dintre putinele plasamente de refugiu pentru investitori.

Citeste si:
Cinci investitii "la pamant" in 2016, care ar putea sa revina in 2017
Cinci investitii "la pamant"...

Castigurile pe aur ar putea sa nu fie de durata, chiar si in cazul unui Brexit, considera analistii GFMS. Acestia spun ca raliul “post-Brexit” ar putea sa fie pierdut pana la finalul anului, asa cum s-a intamplat si in 1992, dupa “Miercurea Neagra” ce a urmat iesirii Marii Britanii din mecanismul european al ratelor de schimb.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cursul de schimb in 2019: Ce estimari au bancile pentru finalul de an