Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) considera ca votul favorabil iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana poate produce o schimbare in atitudinea investitorilor , care vor judeca fiecare piata de la caz la caz, atitudine ce ar fi favorabila Romaniei. Acesta estimeaza ca iesirea din UE va consolida rolul Londrei de centru financiar global, pentru ca City-ul va scapa de birocratia excesiva si de supra-reglementarea impusa de executivul de la Bruxelles.

Polonezul de la conducerea bursei din Bucuresti isi incepe comentariul transmis presei in legatura cu Brexit-ul cu un proverb, potrivit caruia singurul lucru sigur in viata este schimbarea, conform News.ro

"In ceea ce priveste lumea investitiilor, implicatiile negative inevitabile din punct de vedere politice pentru UE, pot produce o schimbare in atitudinea investitorilor si a institutiilor financiare", a afirmat Sobolewski.

"Rationamentele, punctele de vedere si opiniile pot fi formate mai mult in modul "de la caz la caz" si nu pe un set restrans de indicatori globali, aceasta din urma fiind tipica pentru capitalismul global. Acest lucru ar fi o schimbare buna pentru tari precum Romania", a completat el.

Bursa de Valori Bucuresti a urmat, vineri, tendinta marilor piete de capital mondiale, suferind corectii importante dupa anuntarea rezultatelor referendumului din Marea Britanie.

In deschidere, principalii indicatori au pierdut peste 5%, dar ulterior scaderile s-au temperat. In jurul orei 17, principalul indicator, BET, al celor mai importante 10 actiuni de la cota bursei, inregistra o scadere de 3,3%, la 6.280,35 puncte. Cele mai mari corectii, de 4-5%, erau inregistrate de actiunile singurelor doua banci importante listate la bursa din Bucuresti - BRD si Banca Transilvania.

In dezacord cu multi comentatori, care sustin ca iesirea din UE va afecta in primul rand economia britanica, seful BVB considera ca, cel putin la nivelul pietei de capital, Brexit-ul va intari Londra.

"Rolul Londrei ca centru financiar global va fi consolidat, pentru ca City-ul nu va fi supus constrangerilor birocratice ale UE si directiei coplesitoare catre supra-reglementare", afirma Sobolewski.

Mai mult, seful busei bucurestene crede ca Brexit-ul va avea si efecte pozitive.

"Pe scurt, impactul Brexit este, in opinia mea, foarte divers si nu intotdeauna negativ. Oricum, aceste zile in pietele bursiere sunt bune pentru cei care cumpara", a concluzionat directorul BVB.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Fondul Proprietatea anunta un nou program de rascumparari de actiuni