Actiunile de pe Wall Street au incheiat tranzactiile de vineri cu cel mai mare declin din ultimele 10 luni, dupa ce britanicii au votat la referendumul de joi pentru iesirea tarii lor din Uniunea Europeana, transmite MarketWatch, potrivit News.ro.

Principalii indici bursieri au consemnat totodata pierderi pentru a treia saptamana consecutiv. Indicele S&P 500 a scazut vineri cu 3,6%, cel mai amplu declin procentual consemnat intr-o sigura zi de dupa 24 august 2015. Pe ansamblul saptamanii, scaderea a fost de 1,6%, cea mai mare din februarie.

Indicele Dow Jones Industrial Average a inregistrat cea mai mare contractie zilnica din ultimele 10 luni, de 3,4%, iar la nivelul saptamanii de 1,6%. Indicele Nasdaq Composite a fost cel mai afectat, cu o scadere de 4,1%, in timp ce declinul saptamanal a atins 1,9%.

Actiunile europene, cel mai grav declin din aproape opt ani, de 7%

Actiunile marilor companii europene au incheiat tranzactiile de vineri cu cel mai grav declin din ultimii aproape opt ani. Indicele Stoxx Europe 600 a inchis in scadere cu 7%, marcand cea mai slaba evolutie dupa octombrie 2008, cand a avut loc falimentul bancii americane of Lehman Brothers, potrivit datelor FactSet.

Stoxx 600 se indrepta spre cel mai amplu declin dupa 1987, dar a recuperat din pierderi. Numeroase actiuni europene au fost suspendate de la tranzactionare in prima parte a sedintei, din cauza scaderilor accentuate ale cotatiilor.

Citeste si:
10 ani de transformari: Evenimentele care au modelat ultimul deceniu
10 ani de transformari:...

Indicele pan-european a inchis cu o scadere saptamanala de 1,2%, marcand a patra evolutie negativa saptamanala. Actiunile producatorului de aur Randgold Resources au urcat cu 14,2%, investitorii cautand siguranta oferita de plasamentele in aur.

La Londra, indicele FTSE 100 a scazut cu 3,15%, recuperand o parte din pierderile consemnagte in timpul tranzactiilor.Componenta bancara a Stoxx 600 a scazut cu 14,46%. Actiunile Barclays au inchis la Londra in coborare cu 18%, iar HSBC cu 1,4%. Banca spaniola Banco Santander a incheiat sedinta cu actiunile in scadere cu 20%, Deutsche Bank cu 14,1%, iar Commerzbank cu 13%.

Analistii au avertizat ca Brexit-ul va duce la prabusirea burselor europene, din cauza incertitudinilor legate de perspectivele de crestere din regiune. Majoritatea traderilor anticipau un vot pentru ramanerea Marii Britanii in UE, la referendum.

Indicele DAX 30 al bursei din Frankfurt a scazut cu 6,8%, CAC 40 al bursei din Paris cu 8%, in timp ce IBEX 35 al bursei din Madrid a pierdut 8% si FTSE MIB al bursei din Milano 12,5%.

Citeste si:
Actiunile Bancii Transilvania, cele mai lichide titluri saptamana asta
Actiunile Bancii...

Euro s-a depreciat cu 1,9%, la 1,1101 dolari pe unitate, iar lira sterlina cu 5%, la 1,3643 dolari pe unitate. Lira a scazut in timpul teanzactiilor cu pana la 10%, la 1,33 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani.

Sursa foto: lassedesignen/shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Marile banci de pe Wall Street se feresc de cuvantul recesiune in 2020