Actiunile bancilor britanice Barclays si Royal Bank of Scotland au fost suspendate pentru scurt timp acestea atingand un declin de 24%, iar actiunile bancilor europene sunt in scadere puternica.

Incertitudinile provocate de votul de saptamana trecuta al britanicilor pentru iesirea din Uniunea Europeana ar putea face ca actiunile bancilor europene sa inregistreze cel mai grav declin din istorie, pe parcursul a doua sedinte de tranzactionare, in timp ce lira sterlina a atins uun minim al ultimilor 31 de ani in raport cu dolarul, conform News.ro

Ministrul britanic de Finante George Osborne a incercat luni sa calmeze pietele, afirmand ca economia este suficient de puternica pentru a face fata volatilitatii provocate de Brexit, dar efectul pozitiv asupra lirei a fost doar temporar.

”Decizia pentru Brexit a surprins total pietele.”, a explicat Lex Van Dam, manager de fonduri la Hampstead Capital.
Pietele anticipeaza ca Banca Angliei va reduce dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, pana la sfarsitul anului, ceea e ar da o noua lovitura lirei si bancilor, ale caror profituri vor scadea si din cauza Brexit.

Indicele actiunilor bancare europene a scazut cu 7,3%, la in ultimele doua sedinte cu circa 20%. Si titlurile bancilor italiene sunt afectate, cu actiunile Unicredit in coborare cu 7,4%.

Guvernul italian a anuntat ca ar putea sustine bancile cu fonduri in valoare de 40 de miliarde de euro, pentru a impiedica scaderea in continuare a cotatiilor actiunilor acestora. Indicele pan-european Stoxx 600 a scazut cu 3,3%, iar indicele londonez FTSE 100 cu 2%.

Sursa foto: wongwean / shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Bittnet în premieră o AGA în format complet electronic, în contextul carantinei
Setari Cookie-uri