Informatiile au fost publicate pe site-ul Postei Romane, institutie unde Sobolewski este presedinte. Desi Bursa de Valori Bucuresti promoveaza emitentiilor principiile guvernantei corporative, printre care se numara si transparenta salariilor, nu aplica aceste reguli si in interiorul institutiei. Bursa nu a publicat niciodata salariile conducerii si la toate intrebarile pe acest subiect, raspunsul invariabil a fost ca cifrele sunt confidentiale.

Insa, conform declaratiei de avere, Ludwik Sobolewski a incasat, in 2015, 1,39 milioane de lei de la Bursa de Valori Bucuresti. Desi suma include si bonusuri sau prime, pe langa salariu, venitul mediu lunar este de 111 500 lei, adica 25.000 de euro pe luna.

Mai mult decat atat, anul trecut, CEO-ul Bursei a mai completat in declaratie aproximativ 171 mii lei - suma trecuta la campul de “cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit sau subventionate fata de valoarea de piata, din partea unor organizatii, societati comerciale, regii autonome,companii sau institutii publice romanesti sau straine, inclusiv burse, garantii, decontari de cheltuieli, altele decat cele ale angajatorului”.

Sobolewski detine si 25 de mii de actiuni la Bursa de Valori Bucuresti, in valoare de 846 mii lei si a incasat venituri din dividendele distribuite de compania pe care o conduce de 9400 lei, in 2015. De la Posta Romana, indemnizatia de presedinte a fost de 8200 lei pe tot anul trecut. CEO-ul Bursei mai este si membru in Consiliul de Administratie al companiei poloneze PAK SA, pozitie din care a incasat 126 de mii de zloti polonezi.

2015, anul in care statul nu si-a intors fata catre bursa

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a raportat in 2015 un profit net de 7 milioane de lei, in scadere cu 41% fata de 2014. Compania a dat vina pe „un context intern si global cu multe provocari, care a condus la scaderea volumelor, capitalizarii si a indicilor".

Activitatea mai slaba de tranzactionare, lipsa unor tranzactii semnificative si comisioanele de tranzactionare mai reduse au condus un declin cu 71% al profitului operational pana la un nivel de 3,2 milioane de lei.

Citeste si:

Cu exceptia micilor listari pe AeRo, in 2015 nu a fost niciun IPO la BVB. Din pacate, a fost un an in care statul nu a mai sustinut veniturile bursei cu milioane de lei din comisioanele de listare, cum s-a intamplat in cazul ofertelor Romgaz sau Electrica.

La capitolul listari private, situatia este ingrijoratoare. Din 2011, nicio companie privata nu s-a listat pe piata reglemetata a Bursei de Valori Bucuresti. Doar piata AeRo, ce include o serie de companii mutate de pe fosta piata Rasdaq si cateva companii noi listate, a facut, pe alocuri, mici salturi la nivel de imagine. In realitate, la nivel de comisioane sau lichiditate, piata alternativa nu aduce valoare adaugata. In 2015, pe piata AeRo s-au derulat tranzactii cu o valoare totala de 90.000 de lei.

Bursa a inregistrat o activitate mai putin intensa in 2015, pietele de actiuni generand tranzactii in valoare de 9 miliarde lei, cu 32% sub nivelul inregistrat in 2014. Doar segmentul instrumentelor cu venit fix a avut o evolutie mult mai buna, datorita mai multor tranzactii, inclusiv oferta de vanzare a obligatiunilor emise de Primaria Bucuresti si emisiunea de titluri de stat dedicata investitorilor de retail, prima de acest gen din ultimii 10 ani.

Cu putin noroc, 2016 ar putea fi un an mai bun. Daca listarea Hidroelectrica se va concretiza in toamna, veniturile BVB s-ar putea rotunji cu cel putin cateva sute de mii de euro din comisioanele aferente.