Brexit-ul a tulburat apele si asa agitate ale lumii financiare mondiale, iar bursele, in special cele din Europa, tremura acum la orice declaratie mai agresiva data de un lider politic care sustine iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, considera brokerii.

Romania este prea dependenta de marile economii ale zonei euro pentru a scapa neatinsa, iar efectele se vor vedea pe termen mai lung.

Cele mai mari companii listate pe Bursa de Valori de la Bucuresti (BVB) au atins sau chiar depasit valoarea de piata de dinaintea referendumului din Marea Britanie, iar marile burse europene - Londra, Frankfurt si Paris - par sa-si fi revenit si ele. Dar efectele Brexit-ului se vor vedea pe termen lung, nu in perioada imediat umatoare, in contextul in care volatilitatea ramane una ridicata, chiar si in conditiile in care bursele par sa-si fi revenit, scrie News.ro.

”Pietele din Europa raman vulnerabile dupa Brexit, iar volatilitatea a crescut. Si piata locala a fost influentata de reactia emotionala de dupa referendum, toate bursele suferind corectii”, a declarat seful casei de brokeraj Vienna Investment Trust, Adrian Simionescu.

Situatia din UE se va complica si mai mult daca iesirea Marii Britanii din UE se oficializeaza. Analistii spun ca este posibil sa asistam la iesiri importante de capital din Regatul Unit, in special in cazul marilor corporatii si banci care activeaza in Londra. Mai mult de atat, Scotia ar putea iesi din Marea Britanie inainte de oficializarea Brexitului, iar noul stat independent va introduce o alta moneda, pentru prima oara in ultimii 300 de ani, potrivit unei analize a bancii de investitii JPMorgan.

Independenta Scotiei si noua moneda fac parte din scenariul de baza al JPMorgan pentru modul in care se va desfasura procesul de iesire a Marii Britanii din UE, in urmatorii ani. Banca americana anticipeaza ca intregul proces va dura pana in 2019.

In Romania, actiunile companiilor listate pe BVB sunt mult subevaluate, inclusiv in comparatie cu pietele din regiune. In timp ce tarile dezvoltate din vestul Europei se lupta cu dobanzi negative si cu o avalansa de cash, in Romania, investitorii mari se tem sa vina din cauza lipsei lichiditatilor.

”Daca cineva vrea sa vanda un pachet mare de actiuni, nu are cui. In Romania, investitorii se plang de lipsa de stabilitate, de lipsa de predictibilitate atat pe plan politic, cat si pe plan fiscal”, a declarat Simionescu. Brokerul considera ca evenimentul care ar putea aduce o schimbare semnificativa in bine ar fi listarea Hidroelectrica, anuntata pentru sfarsitul acestui an. El avertizeaza ca acest pas trebuie bine analizat.

”Momentul unei oferte publice initiale trebuie ales cu mare grija, mai ales in actualul context delicat, pentru ca influenteaza evolutia viitoare a unei companii”, a declarat Simionescu.

Companiile care dau tonul la bursa din Bucuresti sunt - in ordinea valorii de piata calculate pe baza pretului de inchidere a sedintei din 30 iunie - OMV Petrom (13,6 miliarde lei, 3 miliarde euro), Romgaz (9,7 miliarde lei, 2,15 miliarde euro), Fondul Proprietatea (8 miliarde lei, 1,77 miliarde euro), BRD (6,8 miliarde lei, 1,51 miliarde euro), Banca Transilvania (6,3 miliarde lei, 1,4 miliarde euro), Electrica (4,5 miliarde lei, 1 miliard euro), Transgaz (3,2 miliarde lei, 710 milioane euro), Transelectrica (2,02 miliarde lei, 450 milioane euro), Rompetrol Rafinare (1,98 miliarde lei, 440 milioane euro) si Nuclearelectrica (1,51 miliarde lei, 330 milioane euro).

Majoritatea companiilor au inregistrat scaderi ale capitalizarii bursiere de la inceputul anului pana acum. Singura companie care a crescut din ianuarie pana acum este Electrica, cu un plus de 8,6%. Actiunile bancilor listate au scazut in primul semestru, iar discutiile din jurul legii darii in plata au contribuit din plin, considera Simionescu.

”In Romania, investitorii se plang de lipsa de stabilitate, de lipsa de predictibilitate atat pe plan politic, cat si pe plan fiscal. Legea darii in plata si aplicarea retroactiva a acestei masuri a contribuit la acest climat, iar aceasta a afectat si evolutia actiunilor bancilor listate la bursa”, a declarat Simionescu.

Totusi, pe fondul rezultatelor bune anuntate de banci in prima parte a anului si a reducerii portofoliilor de credite neperformante, actiunile acestora ar putea inregistra un avans in a doua parte a anului.

Companiile din sectorul energetic au fost afectate, in principal, de pretul redus al petrolului din prima jumatate a acestui an. Daca in vara anului 2014, pretul barilului de petrol era in jur de 100 de dolari, in primul semestru din acest an abia a ajuns la 50 de dolari, dupa ce la final de 2015 coborase spre 30 de dolari. Simionescu estimeaza ca acest pret s-ar putea pastra pana la sfarsitul anului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri