Bursa din Romania devine din ce in ce mai redusa pentru nevoile de investitii ale fondurilor de pensii private, iar acest lucru reprezinta urmatoarea provocare a tarii, considera Radu Craciun, director general BCR Pensii. Tinand cont ca avem deja o acumulare semnificativa de capital autohton si putine companii listate ca alternativa de investitii, peste doi ani, fondurile de pensii private vor ajunge probabil la un capital de 10 miliarde de euro.

"Avantajul Romaniei, spre deosebire de alte tari, precum Ungaria si Polonia, este ca prezenta investitorilor straini pe pietele financiare este mult mai scazuta, indiferent daca vorbim de bursa sau titluri de stat. Astfel, sunt mai putine sanse ca pietele financiare romanesti sa devina victime ale unor eventuale iesiri de capital, lucru observat si in contextul Brexit. Bursa si piata secundara a titlurilor de stat au avut astfel evolutii mult mai calme decat pe pietele dezvoltate sau chiar din regiune, deoarece majoritatea acestor titluri este insa detinuta de catre fondurile de pensii private, iar acestea nu sunt speculative. Atunci nici nu sunt surse importante de volatilitate pe pietele financiare romanesti", a spus Radu Craciun (foto).

In opinia sa, situatia este insa precum "o sabie cu doua taisuri", pentru ca bursa din Romania devine din ce in ce mai mica pentru nevoile fondurilor de pensii private. "Ideal ar fi ca acesti bani sa ramana investiti in tara, dar canalul de finantare reprezentat de bursa incepe sa devina prea mic in lipsa de noi listari. Astfel, ar trebui ca impreuna cu ASF si alte institutii competente sa ne gandim si la alte canale de finantare a economiei. Pot sa imi imaginez, de exemplu, obligatiuni pentru finantarea infrastructurii. Pentru ca Romania are nevoie de infrastructura, iar bugetul de stat are anumie limitari. De asemenea, ar putea fi o co-finantare alaturi de BERD, BEI si Banca Mondiala a unor proiecte, de exemplu, prin credite sindicalizate sau alt gen de participari".

Valoarea activelor totale aflate in administrare la nivelul intregului sistem de pensii private a crescut in anul 2015, in trendul cu ultimii ani, la 25,94 miliarde de lei (aproximativ 6 miliarde de euro), reprezentand 3,70% din PIB, comparativ cu 3,03% in decembrie 2014 si 3,26% in iunie 2015. Defalcat, Pilonul II de pensii private obligatorii cumula la 31 decembrie 2015, active nete in valoare totala de 24,67 miliarde de lei (5,45 miliarde de euro). Din aceasta suma, 92,43% era plasata in tara, in scadere fata de decembrie 2014 (93,24%) si iunie 2015 (92,55%). O pondere de 6,53% din active reprezentau plasamente in state membre UE, iar 1,04% in obligatiuni ale organismelor straine neguvernamentale, cum ar fi BERD, BEI, BM.

Radu Craciun: Cultura antreprenoriala din Romania nu este favorabila listarilor la Bursa

"Solutii exista", spune seful BCR Pensii, "important este sa ne gandim cum sa fecam ca acesti bani sa ramana in Romania, pentru ca noi avem o prima responsabilitate fata e participanti. Ei ne-au dat in pastrare economiile pentru pensie si noi trebuie sa avem in vedere ca acesti bani sa fie investiti in cel mai bun mod. Acest lucru ar putea insemna si investirea acestor bani in strainatate. Pe de alta parte, frumusetea acestui sistem de pensii private este ca el poate sa furnizeze doi castigatori. Pe de o parte participantul, iar pe de alta statul, pentru ca exista acumulari de capital care pot fi investite in aceasta tara".

El arata ca nu este suficient doar ca statul sa listeze companii, "pentru ca nu investesti in orice firma care se listeaza. Trebuie sa fie o firma de stat care sa aiba o situatie stabila si credibila din punct de vedere financiar in asa fel incat ea sa fie o ocazie interesanta de investitie". Radu Craciun a dat drept exemplu Hidroelectrica. "Acum toata lumea vorbeste de Hidroelectrica. Ea poate fi o investitie interesanta, dar, trebuie sa recunoastem insa ca Hidroelectrica nu are un istoric de succes. Pentru un investitor mai pretentios, care vine din exterior, ar putea fi o problema acest lucru, dupa cum se discuta de listari ale unor firme care sunt pe pierderi de ani de zile, ceea ce reprezinta o utopie. Nimeni nu va investi in asa ceva".

Cu toate acestea, nu statul trebuie sa aiba initiativa pe bursa. "Pana la urma bursa ar trebui sa fie un instrument de finantare a sectorului privat. Aici avem o problema si nu este doar a bursei. Trebuie sa ne uitam si la cultura antreprenoriala pe care o avem in Romania, care sunt strategiile antreprenorilor romani si ceeea ce isi doresc. Cultura antreprenoriala din Romania nu prea este favorabila listarilor la Bursa", a conchis Radu Craciun.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri