Titlurile de stat au ajuns sa creasca in 2016 mai mult decat bursele, cererea pentru acestea fiind in crestere continua chiar daca randamentele sunt la minime istorice, sau au ajuns sa fie chiar negative, investitorii platind practic bani pentru a-si tine lichiditatile in obligatiunile unor tari precum Germania, Japonia sau Elvetia. In Romania, o emisiune de titluri de stat adresata populatiei s-a vandut in doar doua zile saptamana trecuta.

Titlurile de stat americane, cu maturitate de 10 ani au crescut cu 7%, iar cele pe 30 de ani au urcat 17% anul acesta. In total, investitiile in obligatiuni ale SUA au generat pentru investitori un castig de 660 mld. dolari in 2016. Evolutia este una pe care putini analisti se incumetau sa o estimeze acum cateva luni pentru un instrument financiar considerat a fi extrem de conservator. Pentru comparatie, Bursa de la New York a urcat cu 5,8% anul acesta (indicele S&P 500), Bursa din Frankfurt a pierdut 12% (DAX), iar Bursa de la Bucuresti a scazut cu 6,8% (BET-XT).

In piata este o senzatie neconfortabila ca ne aflam intr-o lume in care randamentele (n.red. investitiilor) sunt reduse, iar aceasta situatie s-ar putea inrautati. Din acest motiv exista cerere pentru titluri de stat - Bill Irving, administrator Fidelity Investments.

Votul pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana de la sfarsitul lunii trecute a generat un nou val de incertitudine in pietele financiare, amplificand cererea pentru obligatiuni. In aceste conditii, dobanzile la titlurile de stat americane pe 10 ani au scazut la 1,32%, pentru ca ulterior sa se stabilizeze la 1,5%. Desi pentru cei neinitiati poate parea o evolutie neobisnuita, caderea dobanzilor la titlurile de stat se traduce adesea printr-o crestere a pretului acestora in piata.

Randamentele obligatiunilor din alte tari au scazut chiar mai mult. In prezent exista titluri de stat cu dobanzi negative in valoare totala de circa 10 trilioane de dolari. Acestea apartin Germaniei, Japoniei si Elvetiei. O dobanda negativa la titlurile de stat inseamna ca investitorii platesc bani pentru “privilegiul” de a le detine in portofoliu, desi ei imprumuta statul respectiv. De ce ar vrea cineva sa faca acest lucru? In principal deoarece pretul platit justifica nivelul de siguranta oferit de titlurile unor asemenea tari, considerate a avea un risc foarte redus.

In Romania, populatia a cumparat in doua zile titluri de stat de 100 mil. lei

Saptamana trecuta, mai multe persoane fizice au suprasubscris o emisiune de titluri de stat adresata populatiei din Romania, in doar doua zile de la momentul lansarii acesteia. De mentionat totusi ca oferta este de 100 mil. lei, una de mici dimensiuni raportata la emisiunile pe care Romania le face in mod constant pe pietele internationale. Potrivit oficialilor statului, oferta va fi suplimentata.

Numarul cumparatorilor ajunsese martea trecuta la 3.425 de persoane fizice, de aproape trei ori mai mult fata de numarul total inregistrat anul trecut, cand Ministerul Finantelor a facut o oferta similara adresata populatiei. Un titlu de stat costa 100 de lei.

Oferta se deruleaza in perioada 11-29 iulie si are o dobanda de 2,15% pe an, foarte aproape de nivelul maxim de dobanzi practicat de bancile romanesti pentru depozitele in lei pe 12 luni. La o licitatie din iunie, statul roman s-a imprumutat de la banci la o dobanda medie de 1,9%.

Cererea mai mare pentru emisiunea de obligatiuni de luna aceasta a venit in contextul unei dobanzi (reale) mai bune comparativ cu cea care a fost oferita la emisiunea din 2015, a valorii mai mici a unui titlu de stat (100 lei fata de 1.000 lei) , dar si a unui efort mai mare de vanzare din partea bancilor prin care se face distributia (BCR,BRD, Raiffeisen si Banca Transilvania).

Sursa foto: Shutterstock / Sfio Cracho

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri