Ministerul Finantelor Publice a reusit in primele cinci zile de la startul vanzarii titlurilor de stat sa atraga 7.951 de investitori persoane fizice, de sase ori mai mult fata de intreaga perioada de subscriere din 2015. Valoarea totala a subscrierilor se apropie de 280 de milioane de lei, de aproape trei ori mai mult fata de suma anuntata initial.

Pana in acest moment, suma minima subscrisa a fost de 100 de lei, valoarea unui titlu de stat, iar cea maxima, 100.000 lei. Media zilnica de subscriere a fost saptamana trecuta de 55,3 mil. de si de 1.590 investitori.

„Ministerul Finantelor Publice isi reafirma intentia de a suplimenta emisiunea de titluri de stat pentru acest an in functie de nivelul cererii. Scopul este acela de a rasplati increderea investitorilor persoane fizice in statul roman”, se mentioneaza intr-un comunicat al MFP.

Oferta se deruleaza in perioada 11-29 iulie, dobanda fiind de 2,15% pe an. Titlurile au scadenta in 2018, valoarea nominala fiind de 100 de lei. O singura persoana poate achizitiona cel mult 1.000 de titluri, adica o valoare maxima de 100.000 lei.

Titlurile de stat pot fi achizitionate, fara costuri, de la cele patru banci intermediare: BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania. Veniturile generate de detinerea titlurilor de stat nu sunt impozitate.

Citeste si:
Ministerul Finantelor mai "ciupeste" 11 milioane de lei la banci
Finantele mai "ciupesc" 11...

In procesul de subscriere investitorii pot cumpara titluri de stat fie prin una din bancile intermediare ale tranzactiei, fie prin intermediul unei firme de brokeraj autorizata in acest scop. In cazul cumpararii prin bancile intermediare subscrierea se poate face fie cu numerar, caz in care se va deschide doar un cont de subscriere, fie prin indicarea unui cont bancar la banca respectiva sau la o alta banca.

La scadenta, Ministerul Finantelor Publice va organiza o loterie aniversara prin care 100 de persoane fizice, detinatori de titluri de stat ale emisiunii aniversare, vor castiga premii de 1.000 de lei fiecare, indiferent de numarul de titluri detinute.

Cititi si Goana dupa titluri de stat nu doar in Romania: investitorii se inghesuie sa scoata bani din buzunar doar ca sa isi tina lichiditatile in siguranta

Citeste si:
Teodorovici: Planul de finantare de pe pietele externe s-a depasit
Eugen Teodorovici: Planul de...

Sursa foto: Shutterstock / Singkham

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Decizie istorica: Bursa romaneasca devine piata emergenta