Randamentele fondurilor locale care investesc in obligatiuni pot depasi 2% anul acesta, avand in vedere factorii de incertitudine existenti la nivel global, dar si alegerile parlamentare ce urmeaza sa aiba loc in Romania, considera Dragos Neacsu, CEO Erste Asset Management (EAM).

“Din perspectiva fondurilor de obligatiuni si mixte, cred ca raman oportunitati in piata anul acesta. Putem sa vedem randamente care sa treaca de 2% pe fondurile de obligatiuni pana la sfarsitul lui 2016. Avem evenimente geopolitice, precum Brexit-ul sau lovitura de stat din Turcia, care induc volatilitate in piata. De asemenea, alegerile din Romania de la sfarsitul anului reprezinta un alt element care va genera volatilitate”, a declarat Dragos Neacsu.

Erste AM administreaza cel mai mare fond deschis de investitii din Romania - ERSTE Bond Flexible RON, cu active de 6,14 miliarde lei (1,37 miliarde euro). Fondul investeste preponderent in titluri de stat, obligatiuni corporative si depozite bancare. Randamentul fondului in primul semestru din acest an era de 1,4%. Castiguri similare au adus si alte mari fonduri de obligatiuni romanesti, precum BRD Obligatiuni (1,31%) si Raiffeisen RON Plus (1,25%).

Randamentele titlurilor de stat romanesti au scazut in ultimele luni, iar odata cu ele si castigurile generate de fondurile de obligatiuni marcate la piata. Trendul randamentelor in scadere este vizibil si la nivel global, culminand in tari precum Germania, unde investitorii au ajuns sa plateasca bani pentru a-si tine lichiditatile in titlurile de stat emise de aceasta tara. Totusi, incertitudinea din piete a facut ca cererea investitorilor pentru obligatiuni sa creasca substantial, iar astfel pretul din piata al acestora sa urce semnificativ.

“Statul trebuie sa impuna politici pentru a sustine comportamentul investitional”

Ministerul Finantelor vinde in aceasta perioada o emisiune de titluri de stat pentru populatie cu dobanda de 2,15%. In prima saptamana a ofertei, micii investitori persoane fizice au subscris titluri in valoare de 280 mill. lei, desi initial oferta era de cel mult 100 mil. lei.

Seful Erste AM spune ca oferta este binevenita, insa adauga faptul ca aceasta vine sa compenseze “lucruri care lipsesc”, precum o serie de politici clare, pe termen lung, prin care populatia sa fie incurajata sa investeasca.

“Probabil vom avea o oferta care se va inchide zilele urmatoare cu o suma de circa 400 milioane de lei, dar nu se iese din cadrul acela in care avem o oferta, un exercitiu de piata, dupa care urmeaza o pauza indelungata. Nu se stie ce va mai urma, nu se stie daca urmeaza o privatizare importanta, nu se stie daca incepem sa consolidam un tip de comportament, nu se stie daca incercam sa cream un tip de predictibilitate. Trebuie anuntat din timp daca se pregateste ceva, pentru ca investitorii sa isi pregateasca resurse”, spune Dragos Neacsu.

Acesta considera ca este o eroare din partea decidentilor la nivel politic faptul ca nu vin cu niciun fel de mesaj, mai ales intr-un context atat de solicitant precum cel din prezent, cu proiectarea pe termen mediu si lung a unor politici publice prin care sa sprijine, inclusiv prin avantaje fiscale, un comportament investitional sanatos la nivelul populatiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri