Dosarul Cristian Sima nu a fost solutionat de autoritatile romane nici dupa mai bine de trei ani de la izbucnirea uneia dintre cele mai mari fraude din piata de capital romaneasca. Potrivit unui investitor pagubit, autoritatile intarzie sa raspunda la solicitarile partilor vatamate, in prezent nefiind finalizata nici faza de urmarire penala.

Brokerul Cristian Sima a pierdut in octombrie 2012 banii pe care ii administra in numele mai multor clienti, prejudiciile ajungand la 2 mil. euro potrivit propriilor declaratii de la acel moment. Pe lista clientilor acestuia se aflau atat mici investitori locali, cat si nume cunoscute din lumea mondena sau din mediul de afaceri romanesc precum Daniel Daianu, in prezent membru in Consiliu de Administratie al BNR, sau vedeta TV Andreea Raicu.

O parte dintre acestia aveau conturi discretionare, asupra carora Sima avea putere de decizie completa, in vreme ce alti clienti se foloseau doar de serviciile de broker ale acestuia, trimitand ordine de cumparare si vanzare prin intermediul firmei WBS.

Primele plangeri penale au fost depuse in octombrie 2012 la DIICOT, insa competenta de solutionare a fost declinata foarte repede in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti; ulterior, in 2014, cauza a fost preluata de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit unuia dintre investitorii pagubiti, in prezent exista 9 plangeri cu prejudiciu total de circa 2,5 mil. euro.

“Atunci cand Cristian Sima a fost citat sa se prezente in Romania pentru declaratii, acesta a reusit sa obtina dreptul de a se forma o comisie rogatorie in Elvetia. De ce i s-a acordat acest drept cand altii sunt adusi cu catuse la audieri, chiar daca accepta sa vina de bunavoie? Comisia s-a intrunit in aprile 2015. In cadrul declariatiei, Sima a avut grija se se delimiteze de toate categoriile de clienti, atat de cei care i-au dat mandat de gestiune (si care trebuiau sa isi asume riscuri oricat de mari), cat si de cei care l-au folosit doar ca broker si despre care nu stia nimic, nelucrand cu ei. Noi stim si exista dovezi ca prima categorie nu i-a acordat puteri nelimitate de gestiune a banilor prin contractele semnate cu el, iar cea de-a doua categorie a lucrat direct cu angajatii sai. In acelasi timp, a mentionat legaturi cu personaje sus-puse din lumea politica si a serviciilor de informatii”, spune sursa citata.

Singura masura concreta luata de autoritati in cei trei ani a fost impunerea unui sechestru asiguratoriu “timid” asupra bunurilor invinuitilor, dar care nici acestea nu au fost finalizate, sansele partilor vatamate de a-si recupera pierderile fiind minime.

Comisia rogatorie nu a avut urmari concrete pentru Cristian Sima, in prezent acesta locuind in Elvetia, de unde comenteaza nestingherit evenimentele politice si economice din Romania si din afara tari.

Foto: Facebook / Cristian Sima

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri