Ne-am intalnit cu Bogdan Campianu intr-o dimineata tarzie de vara. O vara agitata, care a stat sub semnul multor evenimente neprevazute pe plan mondial. Am pornit discutia din parcarea cladirii Metropolis Center, unde este sediul Wood&Company in Romania, iar in ora petrecuta intr-un Mercedes-Benz Clasa V am discutat despre pietele financiare, jocul de go si masini.

Desi este mijlocul verii, evenimentele precum atentatele din Turcia, Franta sau Brexitul au tinut pietele financiare in priza. De fapt, verile ultimilor ani au fost mai agitate decat de obicei, asa ca nu mai este o surpriza pentru nimeni.

Exista si exceptii, zone in care vara isi lasa amprenta, cum ar fi lichiditatea de pe bursa locala. Insa, acest indicator nu afecteaza in mod direct activitatea biroului din Bucuresti al Wood, unde activitatile principale sunt de investment banking si corporate finance.

“Proiectele acestea nu au neaparat vacanta, de cele mai multe ori lucram toata vara pentru o tranzactie de la inceputul toamnei. Zilele de lucru nu seamana intre ele, e un lucru care imi place tare mult la jobul meu. Avem proiecte diverse, de piete financiare sau M&A, interactionam permanent cu investitori straini, antreprenori, investitori de private equity. Nu exista o rutina”, spune Bogdan Campianu, managing director pe Romania la Wood&Company.

Echilibru la volan si in business

Cand l-am intrebat cum s-ar descrie ca om de business, Bogdan ezita. “As prefera sa ma descrie cei din jurul meu”. Reusesc, insa, sa aflu ca este echilibrat si ca alege tot timpul sa ia decizii bazate pe cunoastere si intelegerea evenimentelor, nu pe emotii.

Echilibrul se face simtit si in stilul de condus, Bogdan descriindu-se ca un sofer calm si tolerant, chiar daca nu a fost asa tot timpul.

“Imi place foarte mult sa conduc, cred ca mostenesc asta de la tatal meu. In primii ani dupa ce am obtinut permisul, eram destul de agresiv, dar acum sunt calm, tolerant. Poti sa faci foarte multe lucruri in fata mea fara sa dau semne de nervozitate. De fapt, singurele momente in care ma enervez este cand aceeasi persoana care greseste este agresiva sau protesteaza. Cred ca agresivitatea de la inceput vine din faptul ca nu realizezi cat de putine lucrurii stii sau ai vazut, care sunt pericolele reale, ce ti se poate intampla. Dupa ce conduci mai mult, esti pus in situatii limita si realizezi ca ai nevoie de o marja ca sa poti evita lucrurile care nu tin neaparat de tine, devii mult mai temperat la volan”, explica acesta.

Bogdan Campianu

In medie, Bogdan petrece in jur de 1 ora pe zi la volan, in drumul spre si de la birou. In ultima vreme, insa, a inceput sa foloseasca tot mai mult bicicleta si spune ca este o experienta chiar placuta si utila pentru sanatate.

Avand un job care implica multe calatorii in alte tari, spune ca s-a obisnuit sa lucreze in miscare, din avion sau masina. Si in vacante alege masina, daca destinatiile sunt accesibile. “Imi place sa conduc oriunde, oricand si oricat”.

Bogdan Campianu conduce un SUV, fiind, in opinia sa, alegerea potrivita din punct de vedere al confortului, sigurantei dar si al eficientei in diversele conditii meteo nefavorabile si in timpul provocarii deszapezirii strazilor din Romania.

Jocul complex, cu reguli simple

In anii ’85 – ’86, Bogdan Campianu a descoperit jocul de go. Nu s-a lasat captivat chiar din prima, ci dupa cativa ani, pe motiv ca devenise prea popular si nu este atras de astfel de “trenduri”. Insa, dupa ce a descoperit complexitatea jocului cu reguli simple, a devenit pasionat si chiar a ales sa se implice la nivel organizational, in Federatia de Go, unde a fost, in perioade diferite, secretar general si vicepresedinte.

Din acest motiv, locul ales de Bogdan pentru o pauza din calatoria prin Bucuresti este cel in care s-au aflat birourile Federatiei, in perioada in care era implicat, intr-o zona cu multa verdeata din apropierea Stadionul National Arena (fostul Lia Manoliu).

Bogdan vorbeste despre go cu pasiune si entuziasm.

“Este un joc cu reguli simple, dar extrem complex. Se spune ca daca fiecare atom ar fi un univers, numarul de combinatii la go este mai mare decat numarul tuturor atomilor din toate universurile. La sah se spune ca numarul de combinatii este cat numarul tuturor atomilor din univers. Combinatia de simplitate a regulilor si complexitate a posibilitatilor face jocul de go special. Nu ai cum sa te plictisesti”.

Anul acesta a marcat un moment important in istoria jocului de go. Pentru prima data, computerul a batut unul dintre jucatorii de top, desi nimeni nu se astepta ca acest lucru sa se intample decat in 10 ani. La sah, acest lucru s-a intamplat acum 20 ani. “Este un pas urias al inteligentei artificiale”.

Bogdan a fost secretar al Federatiei de go din Romania intre 1992 si 1994. De fapt, aceasta pozitie a fost oportunitatea de a se rupe de inginerie. “Eram absolvent de TCM, a fost ok ca facultate, dar am decis ca nu era pentru mine sa lucrez in uzina. Asa ca nu stiam cum sa fug de fiare iar jobul de la federatie a fost solutia”.

Dupa o pauza facuta in timpul MBA-ului si a primelor joburi din domeniul financiar, s-a reintors ca vicepresedinte al federatiei din 2009 pana in 2011. Acum nu mai este implicat la nivel organizatoric, dar joaca in continuare.

“Jocul este diferit astazi, fata de prima data cand am inceput. In 2008, cand am revenit, am descoperit ca lumea se schimbase si ca poti juca pe internet, pe servere din Coreea, unde sunt zeci de mii de jucatori conectati si unde sigur poti gasi unul de nivelul tau. Este o diferenta de feeling pe net fata de cand pui piesa pe tabla”.

Discutia revine spre piata financiara. Bogdan povesteste pe scurt traseul carierei sale, de la inginerie, la asigurari, MBA si apoi piata de capital.

“MBA a fost o schimbare majora, pe langa notiunile teoretice invatate, mi-a oferit multe oportunitati. Am predat cursuri de investitii la acelasi MBA, timp de 10 ani. Am invatat piete de capital la Global Securities, unde am acumulat mult, a fost o scoala extraordinara. Piata financiara este ca jocul de go. Cu reguli simple, dar complexa. Ambele m-au captivat si mi se potrivesc”.

Exercitiu de imaginatie

Spre finalul plimbarii cu Mercedes-Benz Clasa V, am facut un exercitiu de imaginatie. Pornind de la premisa ca avem puteri magice si ca putem produce schimbari majore peste noapte, l-am rugat pe Bogdan sa ne spuna cele 3 lucruri pe care le-ar imbunatati rapid la piata de capital locala.

Lichiditatea – as creste semnificativ acest indicator fara care piata nu are sens. Apoi, dimensiunea pietei – este nevoie de mai multe companii mari pe bursa, din diverse sectoare. Nu in ultimul rand, educatia financiara, un proces de generatii”, spune Campianu.

Ce urmeaza in toamna pentru piata financiara? Ramane de vazut. Bogdan spune ca nu va fi dezamagit de o eventuala amanare a listarii Hidroelectrica, in primul rand pentru ca nu s-a “amagit” prea mult inainte. Si chiar daca investitorii de toate categoriile asteapta cu mare interes aceasta listare, reprezentantul Wood in Romania spune ca asteapta sa vada cat mai multe listari, cat mai multe companii.

Sursa foto: Alex Damian

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri