Peste 20.000 de romani au cumparat titluri de stat in valoare totala de 735 mil. lei, intr-o oferta facuta de Ministerul Finantelor Publice (MFP) si adresata populatiei. O buna parte dintre acestia au venit cu sume surprinzator de mari de bani, care adesea au ajuns si la cate 100.000 lei/persoana incercand sa profite de neimpozitarea castigului si dobanda de 2,15%, aproape dubla fata de cat ofera principalele banci din Romania in prezent.

MFP a anuntat oficial subscrierile inregistrate in emisiunea de titluri de stat adresata persoanelor fizice, editia Centenar. In total, 20.285 persoane au cumparat obligatiuni, de 16 ori mai multe decat intr-o oferta similara desfasurata anul trecut. Un total de 3.098 persoane au cumparat cate 1.000 de titluri (maximul permis pentru o singura persoana) si au scos astfel din buzunar 100.000 lei fiecare. Un titlu de stat a costat 100 de lei, aceasta fiind si subscrierea minima pe care cineva trebuia sa o faca daca ar fi vrut sa participe la oferta.

Datele Ministerului Finantelor arata ca putini romani au realizat subscrieri de mici dimensiuni: astfel, 124 de persoane au cumparat cate un singur titlu, iar 786 de persoane au cumparat cate 2-10 titluri. Subscrierile facute de straini au reprezentat sub 1% din valoarea totala a ofertei.

Titlurile au fost vandute prin intermediul unui consortiu de banci format din BCR, Banca Transilvania, Raiffesen si BRD.

Potrivit bancherilor, majoritatea covarsitoare a ordinelor au fost “bani noi”, proveniti de la persoane care au venit din propria initiativa la ghiseele bancilor. Din randul clientilor de private banking, care au sume mari de bani la dispozitie, au provenit doar circa 10% din totalul ordinelor inregistrate in oferta. Dobanda de 2,15% a fost principalul motiv care i-a determinat pe romani sa scoata bani de la “saltea” pentru a cumpara titluri de stat, mai spun bancherii. Dobanda a fost de aproape doua ori mai mare decat cea de 1% - 1,3% oferita in prezent de cele mai mari banci din Romania pentru depozitele la termen.

”Dupa cele 3 saptamani, cat a durat subscriptia, avem in conturi la Ministerul de Finante peste 700 de milioane de lei si, ce e mai important, din punctul meu de vedere este ca sunt peste 20.000 de persoane care au participat la acest proces. Deci, din punctul meu de vedere, este un succes atat in perspectiva sumei care a fost atrasa prin acest instrument putin cunoscut romanilor pana acum, dar este un succes in primul rand prin faptul ca peste 20.000 de persoane au avut incredere in acest instrument si au raspuns apelului nostru”, a declarat premierul Dacian Ciolos, prezent vineri la deschiderea Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

In functie de varsta investitorilor, cele mai multe titluri de stat au fost cumparate de persoane ce au intre 50 si 70 de ani (12.625). Urmeaza persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani (5.278), in vreme ce batranii cu varste de 70-90 de ani au cumparat mai multe titluri decat tinerii de pana in 30 de ani (3.804 vs. 557). De asemenea, in oferta au subscris si 23 de persoane cu varste de peste 90 de ani.

Titlurile de stat vor putea sa fie tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti, pretul acestora urmand sa fie stabilit de piata pana la scadenta din 2018. Dobanzile si castigurile de capital (dintr-o eventuala vanzare pe bursa la un pret mai mare) realizate din detinerea si tranzactionarea titlurilor emise de stat prin Ministerul Finantelor Publice sunt venituri neimpozabile.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri