OMV Petrom a raportat un profit net de 408 milioane lei in primul semestru al acestui an, in scadere cu 61% fata de rezultatul din perioada similara din 2015, de 1,04 miliarde lei. Scaderea drastica a profitului in T2 a fost cauzata de o scadere a valorii vanzarilor, in contextul preturilor mici la titei, dar si ca urmare a opririi planificate a rafinariei pentru revizie generala.

Profitul net inregistrat in trimestrul II a fost de numai 118 milioane lei, de aproape doua ori mai mic decat in T1 2016 (291 milioane lei) si de sase ori mai mic comparativ cu trimestrul II din 2015, cand a fost inregistrat un rezultat net de 693 milioane lei.

Valoarea vanzarilor consolidate in primul semestru a fost de 7,19 miliarde lei, cu 18% mai redusa comparativ cu semestrul echivalent din 2015, in principal din cauza mediului caracterizat de preturi la titei in scadere, precum si ca urmare a vanzarilor mai mici de gaze naturale, compensate partial de cantitatile mai mari de energie electrica vandute.

Downstream Oil a reprezentat 70% din totalul vanzarilor consolidate, Downstream Gas 27%, iar Upstream 3% (vanzarile aferente Upstream fiind in mare parte in interiorul Grupului, nu catre terti).

"In prima jumatate a anului 2016, mediul de piata dificil a impactat negativ rezultatele noastre financiare, anuland efectele performantei operationale imbunatatite si ale disciplinei stricte in privinta costurilor si gestionarii numerarului. EBIT excluzand elementele speciale din Upstream a reflectat in principal scaderea preturilor titeiului si gazelor naturale, partial compensata de reducerea costurilor de productie. EBIT CCA excluzand elementele speciale din Downstream s-a imbunatatit usor, ca urmare a evolutiei favorabile a provizioanelor pentru creante neincasate din activitatea de gaze, care a compensat efectele marjelor de rafinare mai scazute si ale opririi planificate a rafinariei pentru revizie generala", a declarat Mariana Gheorghe (foto), CEO al OMV Petrom.

Ea a precizat ca, avand in vedere conditiile de piata dificile, compania a continuat gestionarea stricta a costurilor si a investitiilor, acestea din urma fiind mai mici cu 35% comparativ cu primul semestru din 2015 reflectand finalizarea activitatii de foraj in blocul Neptun si selectia riguroasa a proiectelor.

Gigantul petrolier atrage atentia ca, in a doua parte a anului, vor continua duscutiile privind sistemul de taxare pe segmentul upstream (redevente), un cadru fiscal si de reglementare stabil si predictibil fiind o conditie cheie pentru investitiile viitoare ale Petrom.

Valoarea investitiilor (inclusiv lucrarile de explorare si evaluare capitalizate) pentru 2016 este estimata la aproximativ 700 milioane euro, cu circa 20% mai mica fata de 2015, din care aproximativ 85% va fi dedicata proiectelor din Upstream, care includ, printre altele, activitati de foraj, reparatii capitale si proiecte de redezvoltare a zacamintelor.

Investitiile de explorare sunt estimate sa scada cu aproximativ 60% fata de nivelul ridicat din 2015, in principal ca urmare a finalizarii activitatilor de foraj din blocul Neptun.

"Pentru anul 2016, avand in vedere fundamentele pietei, ne asteptam ca pretul titeiului Brent sa inregistreze o valoare medie de circa 40 USD/bbl. Diferentialul Brent-Urals este anticipat sa fie mai mare decat in ultimii ani. Estimam ca cererea de gaze a Romaniei va scadea fata de 2015. Pretul gazelor pentru piata reglementata a fost inghetat la 60 lei/MWh pana la finalul lunii martie 2017, in timp ce piata libera este caracterizata prin concurenta crescuta si presiune pe marje, inclusiv ca efect al competitivitatii sporite a gazelor de import", se arata in comunicatul OMV Petrom.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri