Bittnet Systems, prima companie din IT listata anul trecut pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti, a adus actionarilor in acest an un randament de aproape 200%, dupa ce a acordat actiuni gratuite, iar pana la sfarsitul anului are in plan o alta majorare de capital si listarea unei emisiuni de obligatiuni cu un cupon de 9%.

Astfel, daca un investitor ar fi cumparat 1.000 de actiuni Bittnet in prima zi a anului, la un pret mediu zilnic de 1,727 lei/titlu, ar fi avut o valoare initiala a portofoliului de 1.727 lei. Daca ar fi pastrat actiunile pana in 20 mai, data de inregistrare pentru majorarea de capital cu emitere de actiuni gratuite, investitorului i-ar fi fost alocate 2.000 de actiuni gratuite. Imediat dupa data de inregistrare, pretul s-a corectat, insa mult mai putin fata de cat ar fi trebuit avand in vedere rata de distributie de 2 actiuni gratuite la una detinuta.

Investitorul putea fie sa vanda actiunile detinute imediat dupa data de inregistrare si sa astepte actiunile gratuite, fie sa ramana actionar al Bittnet cel putin pana la final de august, cand Depozitarul Central a incarcat actiunile gratuite. Portofoliul ar fi ajuns astfel la 3.000 actiuni BNET.

Luand in calcul pretul mediu de vineri, 2 septembrie, portofoliul investitorului ar fi valorat 4.785 lei, ceea ce inseamna fata de inceputul anului acesta ar fi inregistrat un randament total (din cresterea actiunii si titlurile gratuite) de 177%, adica aproape o triplare a portofoliului initial.

Disclaimer: Performantele trecute ale unei actiuni nu garanteaza performante similare in viitor, iar investitia pe baza unor evolutii din trecut trebuie sa fie analizata cu atentie.

In plus actionarii inregistrati la 20 mai vor beneficia si de posibilitatea de a subscrie actiuni la o prima 0,68 lei/ unitate in cadrul unei alte majorari de capital cu aporturi in numerar ce va avea loc in toamna acestui an. Conform declaratiilor facute de Cristian Logofotu, CFO si cofondator al companiei, prospectul pentru majorarea de capital cu aport in numerar este in curs de actualizare si urmeaza sa fie depus la ASF in aceasta toamna.

In plus, el a precizat pentru wall-street.ro ca, in prezent, compania este pe ultima suta de metri cu listarea obligatiunilor pe BVB, dupa ce in iulie Bittnet a derulat un plasament privat de obligatiuni corporative prin care a obtinut 930.000 euro (aproximativ 4,2 milioane lei) de la 40 de investitori, dintre care patru companii si 36 de investitori privati.

Obligatiunile emise de Bittnet, care au o scadenta de trei ani (pana in iulie 2019) si un cupon de 9% anual, platibil trimestrial, vor putea fi cumparate cel mai probabil pana la finalul acestei luni de pe bursa.

Ce trebuie sa faca un investitor daca vrea sa isi incaseze actiunile gratuite

Intrucat odata incarcate actiunile gratuite de catre Depozitarul Central, investitorii nu le primesc intotdeauna automat in conturi, va explicam mai jos ce trebuie sa faceti pentru a intra in posesia actiunilor gratuite, nu doar cele emise de Bittnet. Astfel, o persoana fizica are trei optiuni atunci cand trebuie sa incaseze titluri gratuite rezultate din majorarea de capital a unei companii listate.

In situatia cea mai fericita, investitorul are deja un contract semnat in prealabil cu firma de brokeraj prin care imputerniceste brokerul sa ii transfere automat in contul de tranzationare actiunile gratuite care i se cuvin. Intr-o asemenea situatie, clientul nu trebuie sa faca nimic, iar actiunile ii sunt virate automat in cont.

O alta situatie este aceea in care investitorul nu a semnat un acord precum cel mentionat mai sus. “Daca nu a imputernicit casa de brokeraj, clientul va trebui sa se prezinte la sediu, unde va completa si semna o serie de documente necesare transferului de actiuni in cont, urmand ca dupa finalizarea documentelor si dupa ce Depozitarul Central elibereaza respectivele titluri, acestea sa ajunga efectiv in portofoliul clientului”, explica Nicu Grigoras, director front office al casei de brokeraj Intercapital Invest.

Nu in ultimul rand un investitor se poate prezenta la Depozitarul Central, dupa data de inregistrare mentionata de companie, de unde poate solicita un extras de cont care sa ateste faptul ca detine respectivele noi actiuni. “Ulterior, investitorul se poate prezenta la firma de brokeraj cu extrasul de cont in baza caruia i se vor vira in cont actiunile”, mentioneaza brokerul Intercapital Invest.

In cazul in care investitorul nu apeleaza la niciuna dintre variantele mentionate mai sus, titlurile gratuite nu se pierd, ci raman in sectiunea 1 a Depozitarului Central, acolo unde se afla toate actiunile persoanelor care nu detin conturi deschise la firme de brokeraj autorizate.

Sursa foto: g0d4ather_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri