Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este pregatita din punct de vedere tehnic sa suporte oricand tranzactii chiar si de peste 40 mil. euro/zi, find astfel “un Ferrari”, care sufera insa de problemele specifice Romaniei, precum economia, mediul de afaceri sau societatea, este de parere Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor si membru in Consiliul de Administratie al BVB.

“Din punct de vedere al structurii de organizare si al software-ului avem o piata comparabila cu Tokyo Stock Exchange. Am fost invitat acolo, am comparat structura pietelor si ne-au spus ca suntem ca ei. Desigur, diferenta este ca in Japonia se fac zilnic tranzactii de 4 mld. dolari, iar la noi de 2 mil. euro”, a declarat Dan Paul, intr-o conferinta de presa organizata de Bursa.

Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat un declin semnificativ al tranzactiilor in ultima perioada, in unele sedinte rulajele nereusind sa depaseasca pragul de 3 mil. euro.

Cititi si: Listarile Romgaz si Electrica n-au tinut jucatorii in piata: Cati investitori a pierdut BVB in ultimii cinci ani

Ca structura, BVB este ca un Ferrari bun si nu exagerez. Nu trebuie sa cautam un software strain care sa ne coste 4 mil. euro. Nu aceasta este problema. Problema este mediul in care ‘traieste’ piata: societatea romaneasca, economia romaneasca, acestea sunt problemele pietei de capital, nu structura pietei. Suntem ca un Ferrari care merge insa pe niste drumuri romanesti, cu gropi - Dan Paul

Replica lui Dan Paul e venit ca raspuns la o serie de afirmatii facute de catre Bogdan Dragoi, presedintele si directorul general al SIF Banat-Crisana (SIF1), care mentionase ca “ne mintim daca spunem ca astazi BVB ar putea fi pregatita sa aiba rulaje zilnice de 40 mil. euro”.

“Este fals, o mincuna si un neadevar sa spunem ca piata nu ar suporta tranzactii de 40 mil. euro. In 2007, am avut o medie a tranzactiilor de 30 mil. euro/zi si sedinte in care se faceau rulaje de 60 mil. euro. Avem nevoie de schimbari, sa ne reinventam, dar nu avem o problema de structura a pietei de capital”, a fost raspunsul lui Dan Paul.

Bogdan Dragoi a subliniat ca Bursa de Valori Bucuresti ar trebui sa se concentreze pe trei directii majore in viitorul apropiat: legislatie, arhitectura institutionala si educatie.

“Pe legislatie, de cand eram la Finante, tot ce ne doream era transparenta si predictibilitate. Trebuie sa recunosc faptul ca ASF a devenit proactiv in aceasta privinta. Din punct de vedere al arhitecturii institutionale avem nevoie de un BVB care sa aiba in oferta intreaga paleta de produse financiare; de exemplu, sa avem short-selling si tranzactii OTC functionale”, a declarat Dragoi.

Seful SIF Banat-Crisana a mai adaugat ca Romania are nevoie de o Contraparte Centrala proprie, dar care din pacate este dificil de infiintat avand in vedere ca aceasta ar deveni rentabila doar pentru o piata de capital cu tranzactii de cel putin 10 mil. euro/zi.

“Nu in ultimul rand BVB trebuie sa organizeze roadshow-uri in strainatate, pentru ca acolo se afla marii investitori, nu in Piata Universitatii”, a concluzionat Bogdan Dragoi.

Sursa foto: Shutterstock / Pio3

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri