Asociatia Brokerilor contesta un proiect de regulament al ASF care ar obliga toti specialistii si operatorii din piata de capital sa participe din nou la programe de pregatire profesionala pentru reatestare, iar organismele de formare profesionala sa se reautorizeze.

Una dintre principalele surse de venit ale Asociatiei Brokerilor este reprezentata de cursurile de formare profesionala pe care aceasta le desfasoara.

„Din dorinta de a aduce venituri pentru structura sa nou creata - Institutul de Studii Financiare (ISF.), Autoritatea de Supraveghere Financiara intentioneaza sa nu mai recunoasca actele individuale emise de ea insasi pentru atestarea operatorilor si specialistilor din piata de capital si pentru autorizarea organismelor de formare profesionala si a lectorilor”, se mentioneaza intr-un comunicat al Asociatiei Brokerilor.

Proiectul de regulament privind pregatirea profesionala a specialistilor si operatorilor care isi desfasoara activitatea pe pietele financiare supravegheate de catre A.S.F. prevede ca „toate documentele emise de ASF care vizeaza pregatirea profesionala anterior intrarii in vigoare a prezentului regulament isi pastreaza valabilitatea maximum 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentului regulament”.

Activitatile de reautorizare ar determina plata unui numar semnificativ de taxe catre ISF, respectiv ASF, si perturbarea activitatii entitatilor supravegheate, spun oficialii Asociatiei Brokerilor.

„O astfel de masura este de neinteles in contextul in care formarea profesionala a operatorilor si specialistilor din piata de capital a fost si pana acum supusa atestarii si autorizarii ASF. Atat organismele de formare profesionala, cat si lectorii si programele au fost autorizate de ASF, examinarea candidatilor a fost efectuata de catre comisii de examinare conduse de reprezentanti ai ASF, iar atestatele profesionale au fost eliberate de ASF”.

Atribuind ISF activitatea de avizare a programei cursurilor furnizorilor autorizati si de examinare a participantilor la programele de formare profesionala, respectiv de evaluare a competentelor operatorilor si specialistilor din piata de capital, proiectul de regulament incalca regulile liberei concurente, cred oficialii Asociatiei Brokerilor.
„Atragem atentia ca ISF nu i-au fost acordate prin lege prerogativele mentionate si ca este, in acelasi timp, si furnizor de programe de formare profesionala pe aceeasi piata, deci se afla in competitie cu ceilalti furnizori autorizati de ASF”, concluzioneaza Asociatia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri