Romgaz a incheiat un contract in valoare de 268,8 milioane euro cu asocierea formata din Duro Felguera si Romelectro pentru constructia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze la Iernut, potrivit companiei de stat. Aceasta investitie este una dintre cele mai mari in producerea de energie electrica facuta de o companie de stat dupa 1990.

Cu exceptia reactoarelor 1 si 2 de la Cernavoda, aceasta este prima investitie de stat in producerea de electricitate in ultimii 26 de ani.

"Obiectul contractului: Realizarea proiectului “la cheie” (respectiv proiectare, livrare echipamente, executie lucrari si punere in functiune) ‘Dezvoltarea CTE Iernut prin constructia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze’”, arata un comunicat transmis marti de Romgaz Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Valoarea contractului, peste 10% din cifra de afaceri neta aferenta anului 2015

Valoarea acestui contract depaseste 10% din cifra de afaceri neta a companiei aferenta anului financiar 2015.

“Una din directiile strategice ale SNGN Romgaz SA este consolidarea pozitiei pe pietele de furnizare a energiei. Astfel, in domeniul de producere a energiei electrice, realizarea acestui proiect de investitii are ca scop eficientizarea activitatii prin: cresterea randamentului CTE Iernut la minim 56%, incadrarea in cerintele de mediu (emisii NOx, CO2) si marirea sigurantei de exploatare”, mai informeaza compania de stat.

Proiectul va fi finantat din surse proprii si din Planul National de Investitii, arata comunicatul. Lucrarile vor fi finalizate in trei ani de la data intrarii in vigoare a contractului. Contractul, semnat luni, intra in vigoare in cinci zile lucratoare de la data aprobarii dosarului de finantare din fondurile PNI.

Directorul general al Romgaz, Virgil Metea, declara in luna iulie ca centrala va avea o capacitate instalata de 400 MW, in 3-4 grupuri energetice.

Romgaz a preluat termocentrala actuala de la Iernut in 2013 de la producatorul de energie termica Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei. Romgaz a realizat in primul semestru un profit net de 615,3 milioane lei (136,7 milioane euro), in scadere cu 20% fata de primele sase luni ale anului trecut, in timp ce afacerile s-au redus cu peste 17%, la 1,84 miliarde lei (411 milioane euro), din cauza scaderii cererii de gaze naturale.

De asemenea, in prima jumatate a acestui an, Romgaz a produs 2,19 miliarde metri cubi gaze naturale, cu 580 milioane mc (20,9%) mai putin decat in aceeasi perioada din anul trecut. Nivelul realizat reprezinta 90% din productia planificata.

Compania Romgaz, controlata de stat, alaturi de OMV Petrom, controlata de grupul austriac OMV, concentreaza aproape toata productia de gaze naturale a Romaniei. Actiunile companiei se tranzactioneaza pe piata Bursei de Valori din Bucuresti (BVB) si a Bursei din Londra (LSE). Actionar principal este statul roman, cu o participatie de 70%. Compania are in prezent o valoare de piata de 9,04 miliarde lei, echivalentul a 2 miliarde euro.

Sursa foto: Kodda / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri