Fondul Proprietatea, actionar minoritar al companiei de stat Nuclearelectrica, a acuzat joi Ministerul Energiei, actionarul majoritar, de lipsa de transparenta, dupa ce reprezentantii institutiei in adunarea generala a actionarilor au blocat realizarea unui raport privind sumele cheltuite pana acum de companie cu proiectul privind constructia reactoarelor 3 si 4 de la cernavoda, proiect negociat cu o companie chineza.

Ministerul Energiei controleaza toate deciziile in Nuclearelectrica, detinand o participatie de 82,49% din capitalul social. Fondul Proprietatea este al doilea actionar, cu 9,09% din actiuni.

Decizia reprezentantilor Ministerului Energiei a fost luata intr-o sedinta a AGA din 17 octombrie, scrie news.ro.

“Suntem foarte surprinsi si dezamagiti de votul Ministerului Energiei, avand in vedere ca aceasta creeaza un precedent periculos si desconsidera in totalitate principiul transparentei in companiile de stat, care este pe de alta parte promovat si sustinut atat de Guvern, cat si de Ministerul Energiei, in baza legislatiei privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice", a afirmat managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, citat intr-un comunicat al FP.

Fondul Proprietatea considera ca proiectul reactoarelor 3 si 4 "este unul foarte costisitor din punct de vedere financiar pentru Nuclearelectrica", astfel ca actionarii companiei au dreptul sa cunoasca detalii privind costurile implicate de proiect pana in acest moment.

Pentru Ministerul Energiei este a doua acuzatie privind lipsa de transparenta, dupa ce ministrul Victor Grigorescu a refuzat sa precizeze de la cine a incasat o suma importanta printr-un paradis fiscal, trecuta in forme diferite in declaratiile sale de avere.

Ministrul a sustinut, in declaratiile sale de avere, ca a obtinut bani din cedarea folosintei unui "bun mobil" catre o firma din insulele britanice Turks & Caicos, un paradis fiscal, fara a specifica despre ce bun este vorba.

Ulterior, ministrul a sustinut ca este vorba de inchirierea unei platforme de internet, care insa a avut o activitate redusa in perioada pentru care s-au incasat banii.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a anuntat, in septembrie, ca va verifica declaratiile de avere ale lui Victor Grigorescu, ministrul Energiei, descoperind unele neclaritati in declaratiile de avere ale acestuia. Premierul Dacian Ciolos nu l-a demis pe ministrul Energiei din cauza suspiciunilor privind integritatea sa, asteptand o decizie a ANI in acest caz.

Compania de stat Nuclearelectrica traverseaza un an dificil din punct de vedere financiar, raportand pentru primul semestru pierderi de 37,8 milioane lei, pe fondul scaderii productiei cu 6% fata de perioada similara a anului trecut. Anul trecut, Nuclearelectrica a obtinut un profit net de 149,8 milioane lei, in crestere cu 13% fata de nivelul din anul precedent.

Sursa foto: Clubul Investitorilor Bucuresti

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri