Banca Centrala Europeana (BCE) a avertizat joi ca exista riscul unei corectii abrupte a pietei financiare mondiale, din cauza intensificarii incertitudinilor politice, care reprezinta un risc pentru banci, stabilitate si crestere economica, transmite Bloomberg.

"Este probabil ca volatilitatea sa creasca in viitorul apropiat, iar potentialul pentru o inversare abrupta a tendintelor pietei este semnificativ", se arata in raportul bi-anual referitor la stabilitatea financiara publicat joi de BCE, informeaza news.ro.

Alegerile din Statele Unite au incheiat o perioada de rezultate politice neasteptate, care a inceput cu votul din iunie al britanicilor pentru iesirea din Uniunea Europeana.

Victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din Statele Unite a amplificat volatilitatea si anunta schimbari profunde ale politicilor economice, ale caror implicatii pentru zona euro sunt inca dificil de evaluat, potrivit raportului.

In timp ce sistemul economic si cel financiar din zona euro au fost pana acum rezistente, mai multa stabilititate politica in lunile urmatoare ar putea exercita presiuni asupra bancilor mai slabe si asupra tarilor cu datorii publice mari.

"Vulnerabilitatile raman semnificative pentru bancile din zona euro. Perspectivele de profitabilitate raman scazute in ansamblul zonei euro, intr-un mediu de crestere economica sub potential", se arata in raport.

Chiar si asa, rezultatul alegerilor din SUA a stimulat cotatiile actiunilor bancilor, investitorii anticipand scaderea riscurilor de inasprire a reglementarilor.

BCE mai anticipeaza riscul revenirii presiunilor din piata financiara asupra celor mai indatorate state din regiune, in conditiile in care raspandirea populismului impiedica reformele.

Acest fapt poate amplifica presiunile la care sunt supuse bancile centrale, ale caror masuri de relaxare fiscala au contribuit deja la atenuarea stresului financiar.

Sursa foto: Who is Danny / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri