Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a depasit joi 52 de dolari pe baril, in urma acordului OPEC de miercuri pentru reducerea productiei cu 1,2 milioane de barili pe zi. Acordul este primul efort comun al OPEC pentru reducerea livrarilor dupa 2008 si a dus la cresterea cotatiilor titeiului cu peste 10% in timpul noptii.

La bursa din New York, cotatia petrolului de referinta pe piata americana, cu livrare in ianuarie, este in urcare cu 6,6%, la 53,3 dolari pe baril, informeaza news.ro.

Pretul petrolului Brent este tranzactionat in crestere cu 0,9%, la 52,2 dolari pe baril.

Reducerea cu 1,2 milioane de barili pe zi a livrarilor de petrol ale OPEC echivaleaza cu 1% din productia mondiala, ceea ce va contribui la limitarea excesului de oferta care a dus la scaderea cotatiilor in ultimii doi ani.

Potrivit acordului, Arabia Saudita va suporta cea mai mare parte a reducerii productiei de titei, de 486.000 de barili pe zi.

Citeste si:
OPEC nu reuseste sa calmeze piata petrolului. Titeiul pierde 1%
OPEC nu reuseste sa calmeze...

Irakul a acceptat in ultimul moment sa limiteze livrarile cu 20.000 de barili pe zi. Nigeria si Libia au fost exceptate de la acord, intrucat productia lor a fost afectata de atacuri ale militantilor asupra infrastructurii petroliere. OPEC va analiza eficienta acordului peste 6 luni.

Preturile mai mari ale petrolului ii vor determina insa pe producatorii americani de petrol de la exploatarile de sist sa majoreze cantitatile de titei extrase.

Cele mai recente date ale Administratiei pentru Informatii in Energie din SUA arata ca productia de petrol a urcat cu 9.000 de barili pe zi, la 8,7 milioane de barili, in saptamana incheiata pe 25 noiembrie.

Un alt semn de intrebare este cooperarea producatorilor din afara OPEC, care ar trebui sa reduca livrarilea cu 600.000 de barili pe zi.

Citeste si:
Preturile petrolului au atins cele mai ridicate niveluri din octombrie
Preturile petrolului au atins...

Rusia a anuntat ca va restrange livrarile de petrol cu 300.000 de barili pe zi.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Pretul petrolului a scazut la minimul ultimelor trei luni