Compania de stat Transgaz, controlata de Ministerul Economiei,a precizat ca discutiile de acum doua saptamani cu oficialii greci au vizat strict subiectul coridorului vertical de gaze ce ar urma sa lege sistemele de transport gaze naturale din Romania, Ungaria, Austria, Bulgaria si Grecia.

Precizarile vin dupa ce vineri presa din Grecia scria ca Transgaz intentioneaza sa depuna o oferta pentru preluarea unui pachet majoritar de actiuni la DESFA, companie controlata de statul elen si care administreaza reteaua de conducte de gaze din Grecia, conform News.ro.

"Ca urmare a articolelor publicate in presa elena referitoare la preluarea de catre Transgaz a pachetului de 66% din actiunile operatorului de transport gaze naturale din Grecia - DESFA, dorim sa va informam faptul ca, in situatia in care actionarul majoritar al companiei, precum si ceilalti actionari, vor decide sa analizeze si sa considere strategica participarea sa la procesul de achizitie actiuni DESFA, Transgaz va intreprinde toate diligentele necesare asigurarii unei informari transparente, in conformitate cu obligatiile de raportare prevazute de legislatia pietei de capital", arata Transgaz intr-un comunicat transmis luni Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Societatea subliniaza ca, in urma cu doua saptamani, o delegatie a SNTGN Transgaz SA a efectuat o vizita in Grecia, pentru a discuta pe tema dezvoltarii coridorului vertical de gaze, coridor ce ar urma sa lege sistemele de transport gaze naturale din Romania, Ungaria, Austria, Bulgaria si Grecia.

"Acest coridor va permite transportul gazelor naturale din regiunea Caspica spre Europa Centrala. Discutiile cu oficialii greci au vizat strict subiectul coridorului vertical", mentioneaza Transgaz. Vineri, portalul ekathimerini.com scria, citand surse apropiate negocierilor, ca Transgaz intentioneaza sa depuna o oferta pentru preluarea unui pachet majoritar de actiuni la compania DESFA, controlata de statul elen si care administreaza reteaua de conducte de gaze din Grecia.

Initial, statul elen, care controleaza DESFA prin compania de stat DEPA (detinuta in proportie de 65% de catre stat si 35% de Hellenic Petroleum), a purtat negocieri cu compania azera SOCAR (State Oil Company of Azerbaijan Republic) pentru vanzarea unei participatii de 66%, insa acestea au esuat zilele trecute. DESFA este o subsidiara detinuta in proportie de 100% de catre DEPA.

Potrivit ekathimerini.com, informatia legata de interesul Transgaz pentru preluarea DESFA a devenit cunoscut la doar cateva ore dupa termenul limita in discutiile dintre statul elen si SOCAR, ce a pus capat negocierilor. In prezent, pe langa Transgaz, si compania belgiana Fluxys si-a manifestat intentia de a depune o oferta pentru preluarea DESFA.

DESFA are un rol cheie in viitoarea infrastructura de gazoducte din Balcani pentru ca detine terminalul de gaze naturale lichefiate (LNG) Revythousa si va lega gazoductele TAP (Trans Adriatic Pipeline), aflat in constructie, de BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria), care urmeaza sa fie construit.

"Sursele spun ca saptamana trecuta reprezentanti ai Transgaz au facut o vizita la coproprietarul DESFA, Hellenic Petroleum, si la ministrul Energiei, Giorgos Stathakis, si si-au manifestat interesul in a cumpara o participatie la operatorul retelei elene de conducte de gaze. Reprezentantii companiei romanesti au precizat partii elene ca intentioneaza sa ofere o suma similara celei oferite de SOCAR (400 milioane euro), considerand-o rezonabila si fezabila. Ei au adaugat ca sunt deja in discutii cu banci europene pentru a finanta investitia romaneasca in Grecia", a relatat ekathimerini.com.

Daca tranzactia ar fi incheiata, statul roman ar controla unul dintre punctele-cheie de pe traseul viitoarelor conducte de transport al gazelor in Europa, menite sa creeze alternative la gazele rusesti oferite de Gazprom, monopolul rusesc al exporturilor de gaze naturale. "Transgaz joaca un rol vital in dezvoltarea infrastructurii de interconectare a statelor din centrul si sud-estul Europei si sustine implementare asa-numitului "Coridor Vertical" care sa lege sistemele din Romania, Ungaria, Austria, Bulgaria si Grecia, permitand transportul gazelor naturale din regiunea caspica si din alte surse catre Europa Centrala, inclusiv gazele lichefiate din terminalul Revythousa", puncteaza publicatia elena.

Privatizarea DESFA face parte din pachetul de reforme si de vanzari de active promis de statul elen, in schimbul pachetului de asistenta financiara al creditorilor internationali. Transgaz este un monopol al transportului de gaze naturale din Romania, controlat de Ministerul Economiei, care detine 58,5% din actiuni. Compania este listata la Bursa de Valori Bucuresti si are o valoare de piata de 3,5 miliarde lei (783 milioane euro), la ultimul pret de inchidere, de 300 lei/actiune. Valoarea oferita pentru preluarea DESFA reprezinta mai mult de jumatate din valoare actuala de piata a Transgaz.

Sursa foto: iurii / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri