Uniunea Europeana, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana de Investitii (BEI) vor oferi un pachet de finantare de 92 milioane euro pentru constructia unei conducte de gaze intre actualul gazoduct Iasi-Ungheni, nefolosit, si Chisinau, masura care ar permite furnizarea de catre Romania a unor cantitati semnificative de gaze si ar reduce dependenta Republicii Moldova de Gazprom, potrivit unui comunicat publicat de BERD.

BEI si BERD acorda fiecare un imprumut de 41 de milioane euro, iar UE ofera uo finantare de 10 milioane euro. Fondurile vor ajunge la societatea de stat Vestmoldtransgaz, care va construi si va opera conducta de gaz si interconectorul Romania-Republica Moldova. Proiectul va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din Romania si Republica Moldova, legand Chisinaul, o zona importanta privind consumul de gaze in tara, de interconectorul dintre Iasi si Ungheni, un oras din Moldova aflat la granita cu Romania, conform News.ro.

Acest gazoduct fost construit in 2014, pentru a permite Moldovei - o tara care este mai mult de 90% dependenta de importurile de energie - sa-si diversifice sursele de energie. Ca parte a noului pachet de finantare, Guvernul Republicii Moldova a fost de acord sa puna in aplicare un pachet cuprinzator de reforma pentru a promova liberalizarea pietei energiei si consolidarea concurentei in acest sector.

"Decizia partenerilor nostri de la BERD, BEI si UE de a sprijini Guvernul Republicii Moldova in constructia gazoductului Ungheni-Chisinau este foarte importanta pentru tara noastra, deoarece este un pas esential in vederea asigurarii securitatii energetice a tarii si depasirea situatiei in care suntem dependenti de o singura sursa pentru aprovizionarea populatiei cu energie", a declarat vicepremierul moldovean Octavian Calmic, care este si ministru al Economiei.

Dimitri Gvindadze, directorul biroului BERD din Chisinau, a afirmat ca gazoductul va permite Moldovei sa cumpere gaze naturale de pe pietele UE si va promova masuri care vor ajuta furnizorii de gaze straine pe piata Moldovei. ”Acest lucru va permite tarii sa isi diversifice sursele de energie si va consolida concurenta in sector”, spune el.

Un sprijin suplimentar va veni de la Agentia Suedeza pentru Dezvoltare si Cooperare Internationala, care a oferit aproape 600.000 euro pentru realizarea unui studiu de fezabilitate cuprinzator realizat de firma de consultanta in inginerie Fichtner GmbH pentru a evalua aspectele tehnice, de piata, aspectele de reglementare, economice si de mediu si sociale ale proiectului.

BERD ofera, de asemenea, o finantare de grant de 1 milion de euro din fondurile proprii pentru a sprijini punerea in aplicare a proiectului, inclusiv asistenta juridica si de reglementare.

In 27 august 2014, de Ziua Independentei Republicii Moldova, a fost inaugurat gazoductul care leaga retelele de gaze dintre Romania si Republica Moldova, Iasi-Ungheni, in prezenta premierilor de la acea data din Romania, Victor Ponta, si Republica Moldova, Iurie Leanca. Investitia s-a ridicat la 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane euro au reprezentat contributia Uniunii Europene. Gazoductul are o lungime de 43,2 kilometri si trece pe sub Prut.

Conducta are o capacitate anuala de transport de 1,5-2 miliarde de metri cubi de gaze naturale, suficient pentru a acoperi necesarul de consum al tarii vecine, de aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi pe an, insa nu este folosit deloc in prezent, pentru ca, potrivit Transgaz, nu au existat contracte bilaterale incheiate in acest sens.

Potrivit unui acord semnat la inceputul anului trecut, Romania s-a angajat sa livreze Republicii Moldova in 2015, prin gazoductul Iasi-Ungheni, aproximativ un milion de metri cubi de gaz. Exporturile au acoperit in realitate numai necesarul de incalzire pentru o iarna, pentru circa 330 de case. Din primavara anului trecut, gazul romanesc nu a mai ajuns in Republica Moldova, care a preferat sa cumpere gaze doar din Rusia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri