Preturile petrolului sunt in crestere marti, in prima zi de tranzactionare a contractelor futures din 2017, sustinute de asteptarile investitorilor ca acordul de reducere a productiei al statelor din OPEC si din afara organizatiei, intrat in vigoare duminica, sa reduca supraoferta din piata, transmite Reuters.

Cotatia petrolului Brent, de referinta pe piata londoneza, este in urcare cu 40 de centi, la 57,22 dolari pe baril, nu cu mult sub maximul anului 2016, de 57,89 dolari pe baril, atins pe 12 decembrie. Pretul petrolului light este cotat pe piata americana in crestere cu 40 de centi, la 54,12 dolari pe baril, conform News.ro.

Pietele futures pentru petrol au fost inchise luni. Data de 2 ianuarie a marcat intrarea in vigoare a acordului convenit de statele OPEC si alti exportatori mari de petrol din afara organizatiei, precum Rusia, de reducere a licvrarilor cu aproape 1,8 milioane de barili pe zi.

”Cel mai probabil scenariu este ca statele din OPEC si din afara organizatiei sa respecte acordul, in special la inceput”, a spus Ric Spooner, analist sef in domeniul energiei la CMC Markets. Productia Rusiei, de exemplu, a ramas neschimbata in decembrie, la 11,21 milioane de barili de petrol pe zi, dar in primul semestru urmeaza sa scada cu 300.000 de barili pe zi, in conformitate cu acordul convenit.

Citeste si:
Aurul... straluceste: preconizat la peste 1.230 de dolari / uncie
Preturile marfurilor scad,...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Marile banci de pe Wall Street se feresc de cuvantul recesiune in 2020
Setari Cookie-uri