Indicele global al actiunilor MSCI a atins miercuri cel mai ridicat nivel din ultimele 19 luni, cu un avans de 0,2%, sustinut de datele referitoare la comertul Japoniei, rezultatele trimestriale ale unor companii europene si sperantele ca presedintele american Donald Trump va pune in practica cheltuielile bugetare promise, transmite Reuters.

In Europa, indicele pan-european Stoxx 600 si indicele CAC 40 al bursei din Paris avanseaza cu 1%, iar indicele german DAX cu 1,3%. Indicele londonez FTSE 100 este in urcare cu 0,3%. Banca spaniola Santander inregistreaza intre cele mai mari cresteri din Europa, datorita majorarii de 4% a profitului net in 2016, conform News.ro.

In Japonia, indicele Nikkei a urcat cu 1,4%, in urma datelor care au aratat cresterea exporturilor in decembrie pentru prima oara in ultimele 15 luni. In SUA, contractele futures indica o deschidere pozitiva a tranzactiilor pe Wall Street. Trump a semnat marti doua ordine executive pentru constructia a doua conducte petroliere, Keystone XL and Dakota Access, inversand masurile fostului presedinte Barack Obama pentru protejarea mediului, preferand extinderea infrastructurii energetice.

Noul presedinte s-a intalnit marti cu sefii celor trei mari producatori auto americani, pentru a promova constructia de vehicule in SUA. ”Tema zilei de miercuri este revenirea tranzactiilor legate de Trump”, a explicat un trader. Dolarul a recuperat pierderile din ultima perioada, iar randamentele obligatiunilor cresc, pe fondul promisiunilor facute de Trump ca va reduce impozitele pentru a sustine investitiile companiilor, dupa ce in primele zile de mandat s-a concentrat pe protectionismul comercial.

Citeste si:
Ce s-a intamplat cu actiunile romanesti la 10 ani dupa Lehman
La 10 ani dupa falimentul...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Erste: T4 arata mai prost in Europa decat in SUA