Curtea de Apel Bucuresti a dat castig de cauza companiei de stat Hidroelectrica in procesul cu traderul Energy Holding, controlat de Bogdan Buzaianu, prin care traderul solicita despagubiri de 250 milioane euro de la Hidroelectrica pentru denuntarea contractului de vanzare energie, a anuntat marti fostul administrator judiciar, Euro Insol.

Decizia a fost pronuntata joi, 26 ianuarie 2017. Energy Holding este compania lui Bogdan Buzaianu, supranumit "cel mai mare baiat destept" din energie, care ceruse despagubiri de 250 milioane euro pentru denuntarea contractelor de furnizare de energie electrica, conform News.ro.

Buzaianu, finul fostului ministru al Economiei din perioada 2000-2004, Dan Ioan Popescu, a obtinut cel mai important contract pentru firma sa in 2004. "Curtea de Apel Bucuresti a respins irevocabil actiunea in despagubiri prin care Energy Holding solicitase de la Hidroelectrica suma de 1,193 miliarde lei (250 milioane euro)”, a precizat fostul administrator.

Si traderii de energie Alpiq Romenergie si Alpiq Romindustries au pierdut procesele prin care solicitau despagubiri. Dupa intrarea Hidroelectrica in insolventa, administratorul judiciar Euro Insol a denuntat contractul de vanzare cumparare energie electrica incheiat pe 14 ianaurie 2004 intre Hidroelectrica si Energy Holding. Potrivit Euro Insol, Hidroelectrica a pierdut 1,44 miliarde lei doar in perioada 2006 - 31 mai 2012 din cauza contractului la pret mult sub cel al pietei incheiat in 2004 cu Energy Holding.

In septembrie 2016, compania Energy Holding a fost pusa sub acuzare, de procurorii Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, pentru delapidare si evaziune fiscala, printre acuzatii fiind si achizitia de terenuri la preturi supraevaluate de la omul de afaceri Said Baaklini si de la o alta persoana. Hidroelectrica s-a aflat in insolventa din 20 iunie 2012 pana in 21 iunie 2016, insa in doua faze, pentru ca in perioada iunie 2013 – februarie 2014 a iesit din procedura judiciara.

Dupa intrarea in insolventa, Hidroelectrica a denuntat contractele de vanzare de energie electrica incheiate cu firmele asa-numitilor "baieti destepti" din energie. Prin contractele cu companii precum Energy Trading, incheiate la preturi apropiate de costurile de productie ale Hidroelectrica, profitul companiei de stat a fost "privatizat" in favoarea companiilor cu conexiuni politice, spun specialistii in energie.

Sursa foto: Shutterstock/Pakhnyushchy

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri