Greg Konieczny, managerul Fondul Proprietatea (FP), a avut o intalnire de lucru cu premierul Sorin Grindeanu, care a subliniat dorinta Guvernului de a continua procesul de listare pe bursa al Hidroelectrica. Totusi, Konieczny spune ca IPO-ul producatorului de energie pare din ce in ce mai putin probabil anul acesta, in special daca statul nu grabeste demersurile necesare pentru finalizarea procesului.

“Am avut o intalnire cu domnul Grindeanu in cadrul careia am discutat despre diverse aspecte si probleme ce vizeaza companiile de stat, precum, bineinteles, si despre IPO-ul Hidroelectrica. Premierul m-a asigurat ca se doreste continuarea procesului de listare pe bursa a companiei si si-a declarat sustinerea in acest sens. Compania are insa de rezolvat trei probleme pana a putea discuta de listare, iar listarea propriu-zisa in 2017 devine tot mai putin probabila fara un angajament ferm al Guvernului in acest sens”, a mentionat Greg Konieczny.

Hidroelectrica nu poate demara IPO-ul pana cand compania nu va avea desemnat un nou Consiliu de Supraveghere, care, la randul sau, sa selecteze un management executiv. “Situatia actuala este una riscanta pentru o companie de marimea si importanta strategica pe care Hidroelectrica o are in Romania. In prezent exista o lista a candidatilor si speram sa avem o decizie a Guvernului in aproximativ o luna”, a mentionat managerul Fondul Proprietatea, companie care controleaza 20% din Hidroelectrica.

Anterior au fost selectati membrii Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, insa neprezentarea Ministerului Energiei la AGA Hidroelectrica din ianuarie a facut ca decizia sa fie amanata.

O alta decizie ce trebuie luata inaintea IPO-ului Hidroelectrica este reprezentanta de transferul in afara companiei a investitiilor cu functiuni energetice mai reduse (non-core investments).

Nu in ultimul rand, FP recomanda si adoptarea unei decizii privind structura capitalului Hidroelectrica. Mai exact, Fondul propune ca Hidroelectrica sa distribuie catre actionari, inainte de IPO, o buna parte din rezervele de cash de 1,7 mld. lei de la finalul anului 2016.

IPO-ul este structurat ca o majorare de capital, iar compania nu are in prezent nevoie de atat de mult cash; daca ne uitam la necesarul de investitii acual al Hidroelectrica, acesta poate sa fie finantat cu usurinta din cash flow-ul actual. De asemenea, aceste lichiditati din conturile Hidroelectrica ar fi discountate de investitori in cadrul IPO-ului - Greg Konieczny

Actionarii FP aproba noua distributie de 0,5 lei/actiune

Actionarii Fondul Proprietatea au aprobat marti o distributie de numerar de 0,05 lei/actiune, a doua pe care FP o va face in acest an. Cele doua distributii totalizeaza astfel 0,1 lei/actiune, ceea ce reprezinta un randament net de aproape 11% avand in vedere cotatiile actuale din piata.

Distributia suplimentara vine dupa ce, tot in AGA de marti, actionarii au aprobat reducerea capitalului social subscris al Fondul Proprietatea prin reducerea valorii nominale a unui titlu FP pana la 0,52 lei. Noua valoare a capitalului social subscris al FP este de 5,23 miliarde lei.

Data platii distributiei de cash va fi 30 iunie 2017, iar data de inregistrare va fi 12 iunie 2017. In Adunarea Generala a Actionarilor din 31 octombrie 2016 a fost deja aprobata o distributie de 0,05 lei/actiune pentru anul 2017.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri