The New Market este evenimentul wall-street.ro dedicat pietei de capital, editia din acest an fiind realizata in parteneriat cu Citi Romania, Fondul Proprietatea, SIF Banat-Crisana, Depozitarul Central si SIF Muntenia.

Legislatia privind imprumutul de actiuni este in curs de actualizare, pana acum aceste operatiuni lipsind cu desavarsire din piata locala de capital. Agalopol a remarcat faptul ca multe piete emergente din regiune nu au legislatie pe imprumutul de actiuni, dar Romania a facut pasi importanti in clarificarea acesteia, iar regulamentul 32 va da curand posibilitatea nerezidentilor sa faca aceste operatiuni speciale.

De asemenea, directorul Citi a remarcat si faptul ca brokeri internationali nu activeaza in Romania si din cauza faptului ca nu pot accesa tranzactii OTC, Romania fiind singura piata din regiune in care tranzactiile OTC nu sunt permise. "Ei vor sa intre in Romania, dar isi doresc tranzactii OTC, cat si clarificarea modului in care se face disclosure-ul. Este important pentru Clearstream si Euroclear (giganti internationali in piata de decontare) cum va clarifica ASF si Depozitarul Central modul in care este dezvaluit beneficiarul final al unei tranzactii", a mai spus Agalopol.

In prezent, 50% dintre investitori in Europa deconteaza prin Eurclear sau Clearstream, dar niciuna dintre aceste institutii nu are un cont deschis in piata locala pentru a facilita decontarea investitorilor internationali.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu