The New Market este evenimentul wall-street.ro dedicat pietei de capital, editia din acest an fiind realizata in parteneriat cu Citi Romania, Fondul Proprietatea, SIF Banat-Crisana, Depozitarul Central si SIF Muntenia.

"Este o solutie (Fondul Suveran - n.r.) deoarece participatiile statului care intra in fondul suveran trebuie sa fie listate pe bursa. Constituirea fondului suveran ar rezolva si problema unor listari precum cele ale Hidroelectrica, Aeroporturi Bucuresti sau Portul Constanta", afirma Mircea Ursache (foto), vicepresedinte ASF.

Potrivit lui Ursache, toate participatiile statului care ar intra in fondul suveran ating valoarea de 40 mld. lei, iar unitatile fondului ar trebui sa fie listate pe bursa. "Eu sunt convins ca BERD, de exemplu, ar fi alaturi de statul roman intr-un fond suveran listat. Ca orice structura similara, fondul porneste cu un capital integral al statului, dar varianta de finantare nu trebuie sa ramana nicidecum statul", subliniaza Ursache.

Marius Dan, director relatii cu investitorii in cadrul Fondul Proprietatea, sustine si el ca un fond suveran ar putea clarifica numeroasele probleme legate de listarea companiilor din portofoliul statului, in contextul in care acestea sunt rasfirate la diferite ministere, dar si acest fond ar trebui supus unor reglementari similare cu cele ale Fondului Proprietatea, adica raportari lunare privind activul net si rapoarte trimestriale privind activitatea fondului. In plus, fondul ar trebui reglementat si de o companie de audit cu renume.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu