BRD-Groupe Societe Generale, a treia banca din Romania dupa valoarea activelor, a inregistrat un avans de 388% al profitului net dupa primele trei luni ale acestui an (y/y), pana la 306,9 mil. lei, evolutie bazata in mare parte pe o imbunatatire a costului net al riscului. In T1 2016, BRD inregistrase o cheltuiala de 144,9 mil. lei la acest capitol, in vreme ce in T1 2017 a ajuns la un venit net de 129,6 mil. lei.

Trecerea de la cheltuiala la venit a avut la baza mai multi factori, printre care scaderea ratei creditelor neperformante (de la 13,7% in martie 2016 la 10,3% in martie 2017 la nivel de grup), recuperarile din credite provizionate pe segmentul non retail si despagubirile primite din asigurari. “Este vorba, in toate aceste cazuri, de factori nerecurenti, pe care e putin probabil sa ii mai vedem si in trimestrele urmatoare”, mentioneaza analistii Prime Transaction.

Profitul din T1 2017 face ca indicatorul P/E sa scada la doar 8,7, una dintre cele mai mici valori din randul actiunilor blue-chip de la BVB.

“Banca are in continuare potentialul de a-si creste profitul, insa acest lucru va fi conditionat de cresterea ratelor de dobanda sau de cresterea semnificativa a creditarii. Cresterea creditarii pare sa aiba loc deja, insa cresterea dobanzilor ar putea veni de-abia in 2018, pe masura ce efectele deciziilor FED se vor propaga si catre Europa. Chiar daca rezultatele bune ale BRD in T1 2017 sunt bazate pe elemente nerecurente si pe efectul de baza fata de 2016, ne putem astepta macar la o mentinere a profitabilitatii in trimestrele urmatoare, iar acest lucru ar face ca banca sa ramana unul dintre cei mai ieftini emitenti de pe piata locala”, mentioneaza reprezentantii casei de brokeraj.

Sursa foto: Shutterstock