Fondul Proprietatea (FP) a cerut Camerei Deputatilor sa respinga proiectul, pe motiv ca ar avea un impact negativ asupra bugetului de stat si activelor Romaniei, in vreme ce operatorii acuza Fondul ca nu sustine investitiile in infrastructura Portului Constanta.

In forma actuala, “Legea Porturilor”, sau proiectul de lege pentru modificarea si completarea OUG 22/1999 privind administrarea porturilor si a cailor navigabile, va plafona pe o perioada de 10 ani chiriile platite de operatorii portuari la un nivel de pana la zece ori mai mic decat cel stabilit la ultimele licitatii publice.

Legea a fost initiata anul trecut de catre deputatul PNL Mircea Toader, aceasta fiind sustinuta insa si de parlamentari ce fac parte din alte formatiuni politice. Fost membru PDL, Toader a fost director al transportatorului naval Navrom Galati in perioada 1990 – 1991, in timpul mandatului de ministru al Transporturilor al lui Traian Basescu. Politicianul si-a mentinut intre timp influenta in Portul Constanta, fiind un apropiat al lui Viorel Panait, presedintele Asociatiei Patronale a Operatorilor Portuari si una dintre persoanele consultate la elaborarea “Legii Porturilor”.

Potrivit declaratiei de avere din 2012, Mircea Toader a incasat 55.795 lei (12.200 euro) in calitate de colaborator al TTS SA Bucuresti, societate prezenta in actionariatul TTS Operator SRL. Firma din urma este la randul ei actionar in cadrul SC Investitii si Management Port Constanta, o societate controlata de operatorii portuari importanti din Constanta si care are ca activitate de baza “consultanta pentru afaceri si management”. De altfel, o privire sumara asupra actionariatelor operatorilor portuari privatizati in anii ’90 releva mai multe legaturi cu personaje politice sau cu rudele acestora.

Sursa foto: Agerpres