Desi Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a bifat cu succes inchiderea celui mai mare IPO privat realizat vreodata in Romania, listarea Digi Communications este departe de a rezolva problema lichiditatii pietei locale si, implicit, obtinerea ravnitului statut de piata emergenta.

Romania este in momentul de fata clasificata ca fiind o piata de frontiera de catre agentiile de evaluare MSCI si FTSE Russell, obiectivul declarat al BVB in ultimii ani fiind promovarea in categoria pietelor emergente. Miza upgrade-ului este reprezentata de sumele de pana la 20 de ori mai mari de bani pe care fondurile de investitii internationale le pun la bataie pentru plasamente in piete emergente, comparativ cu pietele de frontiera.

FTSE a inclus in septembrie 2016 Romania pe lista scurta a pietelor care ar putea sa fie promovate la statutul “emerging”, mentionand ca piata locala indeplineste 7 din cele 8 criterii cerute, problema ramanand lichiditatea. Agentia britanica nu detaliaza exact cerintele de lichiditate, mentionand doar necesitatea “unei lichiditati suficiente la nivel de piata pentru a sustine investitii globale considerabile”. Potrivit BVB, indeplinirea criteriului presupune un "anumit numar de companii mari, din perspectiva valorii de piata si a actiunilor disponibile spre vanzare, care sa inregistreze valori de tranzactionare ridicate".

De cealalta parte, Morgan Stanley Capital International (MSCI) a anuntat un set de criterii mult mai clar pentru indeplinirea cirteriului de lichiditate necesar statutului de piata emergenta. Astfel, americanii cer ca o piata emergenta sa aiba cel putin trei companii care, individual, sa aiba o capitalizare de 1,26 mld. dolari (5,18 mld. lei), un free float de 635 mil. dolari (2,5 mld. lei) si o lichiditate anuala relativa la free-float (annual traded value ratio - ATVR) de 15%. Reprezentantii MSCI subliniaza totodata ca vor promova o piata doar daca indeplinirea criteriilor este considerata ireversibila, incercandu-se astfel evitarea situatiei in care o piata este promovata doar datorita unui ‘boom’ de lichiditate temporar.

De notat ca obtinerea unui upgrade din partea MSCI este considerata de specialistii din piata mult mai importanta in comparatie cu o clasificare similara din partea FTSE.

Teoretic, BVB indeplineste deja criteriile de lichiditate, dar Digi nu reuseste sa inlocuiasca Hidroelectrica

Trei companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti indeplinesc la limita criteriile de lichiditate impuse de MSCI, insa piata locala mai are nevoie de inca o societate pentru a fi sigura de “ireversibilitatea” ceruta de americani.

Dupa listare, Digi Communications nu reuseste sa bifeze nici macar unul dintre criteriile MSCI, iar in aceste conditii bursa are in continuare nevoie ca statul sa listeze Hidroelectrica, pentru a fi sigura de promovarea in categoria pietelor emergente.



Capitalizare (mil. lei)
Free float
Valoare free float (mil. lei) *Indice lichiditate
Petrom
18.664 20% 3.670 15%
Romgaz 13.065 30% 3.895 19%
Banca Transilvania 10.938 70% 7.503 23%
BRD 9.045 25% 2.261 16%
Digi 4.000 43,6% 2.200 N/A

*Indicele de lichiditate este calculat de banca germana Berenberg, pe baza datelor disponibile la data de 30 octombrie 2016.

Digi are un free-float de 2,2 mld. lei, fata de minimul de 2,5 mld. lei, in conditiile in care fondatorul Zoltan Teszari detine in continuare, direct si indirect, 56,4% din totalul actiunilor.

Nici in privinta capitalizarii Digi nu reuseste sa atinga nivelul cerut, de 5,18 mld. lei, dupa ce in sedinta bursiera de miercuri valoarea de piata a companiei atingea 4 mld. lei. Totusi, trebuie mentionat ca nivelul capitalizarii de pe BVB este calculat avand in vedere pretul actiunilor clasa “B” – adica cele listate pe bursa. Avand insa in vedere ca actiunile clasa “A” nu sunt listate si teoretic ar trebui sa aiba un pret mai ridicat din moment ce ofera o putere de vot de 10 ori mai mare decat titlurile clasa “A”, capitalizarea reala ar putea fi mai mare decat cea afisata in momentul de fata.

In ceea ce priveste indicele de lichiditate ATVR, nivelul acestuia pentru Digi va putea sa fie calculat abia dupa 12 luni de tranzactionare pe bursa. Totusi, o privire sumara asupra valorii zilnice a actiunilor Digi tranzactionate nu da semnale deloc incurajatoare: mai exact, de la tranzactii de chiar si 100 mil. lei in primele zile dupa listare, Digi a ajuns la un rulaj de 1,6 mil. lei in sedinta de miercuri. Mai grav este ca la calcularea indicelui ATVR americanii de la MSCI nu tin cont de media lichiditatii, ci de mediana (3,3 mil. lei in cazul Digi), deal-urile si tranzactiile majore din anumite zile neavand impact semnificativ asupra calculului final.

Romgaz, Petrom si Banca Transilvania sunt cele trei companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti care indeplinesc cerintele MSCI (vezi tabelul atasat), in vreme ce BRD este foarte aproape de a intra pe aceasta lista.

O posibila problema este cea privind free-float-ul real al companiilor romanesti. Mai exact, “pe hartie” BRD are un free-float de 25%, Romgaz are 30%, iar Banca Transilvania ajunge la 75%, insa in practica aceste actiuni nu sunt tocmai liber-tranzactionabile din cauza ca in buna parte ele sunt detinute de fondurile de investitii si de pensii, care prefera sa le tina in portofoliu pe termen lung.

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri