Romania este in momentul de fata clasificata ca fiind o piata de frontiera de catre agentiile de evaluare MSCI si FTSE Russell, obiectivul declarat al BVB in ultimii ani fiind promovarea in categoria pietelor emergente. Miza upgrade-ului este reprezentata de sumele de pana la 20 de ori mai mari de bani pe care fondurile de investitii internationale le pun la bataie pentru plasamente in piete emergente, comparativ cu pietele de frontiera.

FTSE a inclus in septembrie 2016 Romania pe lista scurta a pietelor care ar putea sa fie promovate la statutul “emerging”, mentionand ca piata locala indeplineste 7 din cele 8 criterii cerute, problema ramanand lichiditatea. Agentia britanica nu detaliaza exact cerintele de lichiditate, mentionand doar necesitatea “unei lichiditati suficiente la nivel de piata pentru a sustine investitii globale considerabile”. Potrivit BVB, indeplinirea criteriului presupune un "anumit numar de companii mari, din perspectiva valorii de piata si a actiunilor disponibile spre vanzare, care sa inregistreze valori de tranzactionare ridicate".

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont
Sursa foto: BVB