Constantin Boromiz, fondatorul si actionarul majorital al producatorului de panificatie Boromir Prod (SPCU), a ajuns sa detina 94,3% din companie si se afla la un pas de pragul de 95%, care ii da dreptul de a demara procedura de delistare de pe Bursa de Valori Bucuresti.

Familia Boromiz a cumparat constat actiuni SPCU in ultimele 12 luni, una dintre cele mai importante tranzactii fiind realizata in septembrie anul trecut, cand Banca Transilvania si-a vandut toate actiunile Boromir (11,9% din companie) pentru 8,3 mil. lei. De atunci si pana in prezent, Boromiz a mai achizitionat direct din piata, de la mici investitori, inca aproape 5% din actiunile companiei buzoiene.

In 2017, Boromiz a cumparat putin peste 9 milioane de actiuni SPCU, pentru care a platit 3,3 mil. lei. Cea mai mare tranzactie a vizat un pachet de 8,22 milioane de titluri, pentru care a fost oferit si cel mai mare pret de pana acum: 0,37 lei/actiune. In toamna anului trecut, Constantin Boromiz declara ca va continua sa cumpere actiuni Boromir, insa a mentionat ca nu este hotarat in privinta unei eventuale delistari a companiei.

Producatorul de panificatie a urcat cu 15% anul acesta pe bursa, dupa ce in 2016 castigase 140%. Boromir este una dintre actiunile putin lichide de pe Bursa de Valori Bucuresti, astfel ca pretul actiunilor a crescut puternic in urma campaniei de achizitii realizata de actionarul majoritar.

In primul trimestru din 2016, Boromir si-a marit profitul cu 137%, de la 1,55 mil. lei, la 3,7 mil. lei. Cresterea a fost datorata unor dividende de 2 mil. lei incasate in T1 2017, comparativ cu aproape zero in perioada similara de anul trecut.

Boromir s-a transferat din piata Rasdaq in piata principala a Bursei de Valori Bucuresti in aprilie 2009. Compania a inregistrat in acel an afaceri nete de 133,6 mil. lei, acestea ajungand la finalul anului 2016 la 63,8 mil. lei. Avand in vedere cele mai recente cotatii, Boromir este evaluata pe bursa la 82 mil. lei (18 mil. euro).

Foto: Dreamstime


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Setari Cookie-uri