Franklin Templeton, compania care administreaza Fondul Proprietatea (FP), a cerut convocarea Adunarii Actionarilor Engie Romania (fost GDF Suez Romania / Distrigaz Sud), solicitand administratorilor companiei sa prezinte un raport in care sa explice contractele de management si consultanta, estimate la 12,9 mil. lei (2,9 mil. euro), incheiate in perioada 2011-2015 cu actionarul majoritar, respectiv Engie SA (fosta GDF Suez).

De asemenea, Fondul a depus o cerere de chemare in judecata in fata Tribunalului Bucuresti impotriva membrilor Consiliului de Administratie si a directorilor ENGIE Romania pentru recuperarea daunelor cauzate companiei prin aprobarea, incheierea si executarea contractelor de servicii de management si consultanta mentionate anterior.

Membrii consiliului de administratie si directorii impotriva carora au fost initiate actiuni in justitie sunt Eric Joseph Stab, Grzegorz Gorski, Alain Marie Louise Janssens, Olivier Bloeyaert, Mihai Adrian Albulescu, Gelu Stefan Diaconu, Maria Gabriela Horga, Pierre Marie Paul Chatain, Bart Josef Irma Boesmans, Valerie Marie Laure Limpens si Simona Claudia Dobre.

Reprezentantii FP considera ca respectivele contracte au reprezentat un conflict de interese si o incalcare grava a principiilor guvernantei corporative.

Fondul detine 12% din actiunile Engie Romania, pachet evaluat la 453,3 mil. lei si reprezentand 4,2% din activele FP.

„Pe baza informatiilor limitate care au fost furnizate de catre Companie, Fondul considera ca aceste contracte pentru servicii de management si consultanta cu actionarul majoritar nu au fost nici necesare, nici adecvate, cata vreme Compania are propriul Consiliu de Administratie si proprii directori, care au fost numiti de Adunarea Generala a Actionarilor cu scopul de a lua decizii de management si a actiona in interesul companiei si al tuturor actionarilor sai si nu in beneficiul actionarului majoritar”, mentioneaza, intr-un comunicat de presa, oficialii Fondul Proprietatea.

FP considera ca incheierea acestor contracte de servicii poate fi considerata un abuz de putere din partea actionarului majoritar, Romania Gas Holding BV, actionand in interesul companiei subsidiare ENGIE SA si nu in interesul Engie Romania si al investitorilor sai. In acest sens, contractele sunt considerate inutile, iar pretul platit de Engie Romania catre ENGIE SA pentru serviciile de management si consultanta a fost nejustificat.

„In ultimii 5 ani, au fost numeroase ocazii cand Fondul a adus la cunostinta conducerii ENGIE Romania SA natura abuziva a acestor contracte. Fondul a solicitat conducerii clarificari suplimentare si, de asemenea, incetarea acestei practici. Suntem incantati sa subliniem faptul ca, urmare a actiunilor noastre, contracte precum cele identificate de Fond nu au mai fost incheiate incepand cu anul financiar 2016”, au mai declarat reprezentantii Fondul Proprietatea.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri