Romgaz (SNG), Electrica (EL) si Petrom (SNP) rareori mai atrag atentia investitorilor straini de pe Bursa din Londra (LSE), cele trei companii abia reusind sa stranga impreuna tranzactiide 13,6 mil. dolari (52,3 mil. lei) anul acesta in piata britanica, adica de circa 20 de ori mai putin decat rulajul de pe Bursa de Valori Bucuresti. Si tranzactiile cu certificate de depozit (GDR) Fondul Proprietatea (FP) au scazut la Londra, insa lichiditatea inregistrata de acestea inca reprezinta 40% din rulajul din piata romaneasca.

Romgaz si Electrica s-au listat pe Bursa din Londra in 2013, respectiv 2014, odata cu lansarea ofertelor publice initiale (IPO) de pe BVB. La acel moment, statul a sperat sa atraga cat mai multi investitori straini in actionariatele celor doua companii, oferindu-le posibilitatea de a cumpara indirect titluri din piata britanica.

Fondul Proprietatea a realizat listarea secundara pe LSE in aprilie 2015, la patru ani dupa ce s-a listat pe Bursa de Valori Bucuresti, mizand de asemenea pe atragerea strainilor si reducerea discount-ului la care se tranzactioneaza actiunile in Romania. La randul sau, Petrom s-a listat la Londra in octombrie 2016, dupa ce Fondul Proprietatea a vandut 10% din companie.

Pe Bursa din Londra actiunile romanesti sunt inlocuite de certificate de depozit (global depository receipts – GDR), care reprezinta o actiunie, in cazul Romgaz, patru actiuni (Electrica), 50 de actiuni (Fondul Proprietatea), sau 150 de actiuni (Petrom).

Luna trecuta, investitorii straini de la Londra au tranzactionat actiuni Fondul Proprietatea in valoare de 3 mil. dolari (11,5 mil. lei), comparativ cu tranzactiile de 107,1 mil. lei inregistrate de Fond pe Bursa de Valori Bucuresti. La nivelul intregului an, FP a avut tranzactii de 74 mil. dolari (284 mil. lei) in piata londoneza, fata de 691, 4 mil. lei in Romania, aceasta fiind de altfel cea mai buna situatie inregistrata de companiile romanesti listate pe LSE.

De cealalta parte, Petrom nu a avut in toata luna iunie nici macar o singura tranzactie la Londra, iar in iulie rulajul a ajuns la 2.190 de dolari (8.400 lei), comparativ cu 33 mil. lei la Bucuresti.

Situatia nu este cu mult mai buna nici in cazul Romgaz si Electrica, care in 2017 au avut rulaje de 8,6 mil. dolari (33,1 mil. lei), respectiv 3,3 mil. dolari (12,7 mil. lei), comparativ cu 595,5 mil. lei, respectiv 278,1 mil. lei pe BVB.

Listarea secundara a companiilor romanesti pe Bursa din Londra a fost puternic contestata in trecut de oficialii Bursei de Valori Bucuresti si ai caselor de brokeraj locale, din cauza temerilor potrivit carora acestea ar transfera o parte din lichiditatea oricum scazuta din piata romaneasca pe bursa londoneza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri