Ziua de luni a adus scaderi pe majoritatea burselor internationale, iar pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) actiunile au bifat inca o zi negativa, dupa ce Coreea de Nord a anuntat ca a testat cu succes o bomba cu hidrogen, iar presedintele american Donald Trump a raspuns noilor amenintari in stilul caracteristic, pe Twitter.

Autoritatile din Coreea de Nord au testat o bomba cu hidrogen, mai puternica decat orice bomba atomica, mentionand ca aceasta poate fi instalata pe o racheta balistica intercontinentala. Testul a provocat un cutremur de 6,3 grade pe scara Richter, potrivit institutului american de geofizica (USGS).

La scurt timp, presedintele american Donald Trump a postat pe Twitter ca SUA ia in considerare incetarea oricaror schimburi comerciale cu orice tara care are relatii de afaceri cu statul nord-coreean. De asemenea, intr-un anunt oficial, Casa Alba a anuntat ca Statele Unite sunt pregatite sa-si utilizeze capacitatile nucleare in cazul in care Coreea de Nord va continua sa faca amenintari.

La Bucuresti, majoritatea actiunilor companiilor locale au scazut luni, evolutie determinata in buna parte de aliniera la trendul international. “In lipsa lipsa altor stiri, astazi (n.red. luni) suntem influentati de ce se intampla pe plan extern; contextul din Romania oricum nu era unul foarte pozitiv dupa saptamana trecuta. Ma astept insa ca eventuala aparitie a unor evenimente si informatii cu impact la nivel local sa diminueze in urmatoarele zile efectele acestor tensiuni internationale pe BVB”, considera Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Estinvest.


Compania Evolutie
Cemacon -2,6%
Patria Bank -1.9%
Romgaz -1,7%
BRD -1,5%
Banca Transilvania -1,2%

Dintre actiunile lichide, Banca Transilvania a pierdut luni 1,2%, Petrom 1,3%, in vreme ce Fondul Proprietatea si Romgaz au scazut cu 0,8%, respectiv 1,7%. Per ansamblu, bursa romaneasca a scazut in prima zi a saptamanii cu 1%.

Pe plan extern, primul impact al stirilor din Coreea s-a simtit pe bursele asiatice, care au scazut cu procente cuprinse intre 0,9% (Japonia) si 1,6% (Coreea de Sud). In China efectele au fost limitate, astfel ca la finalul zilei indicele Shanghai Composite a reusit sa inchida cu o crestere de 0,3%.

In Europa, Bursa din Frankfurt, Varsovia si Londra au inregistrat un minus de 0,3% fiecare in dreptul principalilor indici. Bursele din SUA au fost inchise luni, cand a fost sarbatorita ziua muncii (Labor Day).


Evolutie
Bursa de Valori Bucuresti -1%
Bursa din Frankfurt -0,3%
Bursa din Londra -0,3%
Bursa din Tokyo -0,9%
Bursa din Varsovia -0,3%

Acesta a fost cel de-al saselea test nuclear efectuat de regimul de la Phenian, ultimul avand loc in septembrie 2016, analistii europeni devenind deja obisnuiti cu amenintarile venite din Coreea de Nord.

“Adesea, aceste reactii din reflex ale burselor la asemenea provocari nu au efecte de durata. Totusi, avand in vedere ca testele nucleare devin tot mai dese, iar SUA raspunde cu amenintari de agresiune, perioadele de risc s-ar putea sa dureze ceva mai mult timp. Aurul este cel care a beneficiat cel mai mult de cresterea tensiunilor geopolitice in ultimele doua luni”, mentioneaza Craig Erlam, senior market analyst in cadrul companiei financiare Oanda, citat de Marketwatch.

Pretul unciei de aur cu livrare in decembrie crestea la finalul sedintei de luni cu 0,7%, pana la nivelul de 1.342 dolari, foarte aproape de nivelul maxim inregistrat in ultimele 12 luni (1.345 dolari). De altfel, toate metalele pretioase au avut evolutii pozitive de pret, acestea reprezentand principalele active sigure in care investitorii se retrag in perioadele de incertitudine.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri