Desi cresterea economica a Romaniei a ajuns la aproape 9% in T3, dand peste cap chiar si cele mai optimiste estimari ale analistilor, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a batut pasul pe loc in ultimele doua saptamani, inregistrand o scadere minora, de 0,2%. Brokerii spun ca entuziasmul investitorilor a fost taiat de valul de masuri aduse in discutie de catre Guvern, dar se asteapta totodata la noi maxime pe BVB, in special daca nu vor exista derapaje pe plan international.

Cu doua saptamani in urma, INS a anuntat ca Produsul Intern Brut a inregistrat in trimestrul al treilea al anului o crestere cu 8,8% pe seria bruta si cu 8,6% pe seria ajustata sezonier. De asemenea, in primele noua luni, PIB a crescut, comparativ cu perioada ianuarie - septembrie 2016, cu 7,0%, pe seria bruta si cu 6,9% pe seria ajustata sezonier.

“De ce Bursa a ramas inerta la o astfel de realizare? Cred ca din doua motive: primul ar fi acela ca Bursa masoara mai mult asteptarile in privinta viitoarelor rezultate. Rezultatele bune ale companiilor la trimestrul trei au determinat in general o usoara apreciere a cotatiilor, cu unele exceptii. Astfel, primul motiv este ca desi PIB-ul se apropie de o evolutie cuantificata printr-un numar cu doua cifre, asteptarile nu sunt prea optimiste”, mentioneaza Simion Tihon, broker in cadrul firmei de intermediere financiara Prime Transaction.

Cel de-al doilea motiv este reprezentat de faptul ca in ultimele 6 luni piata financiara locala s-a aflat aproape permanent intr-o stare de instabilitate si lipsa de predictibilitate cauzata de mediul politic.

“Probabil ca cel mai important este faptul ca amalgamul de masuri anuntate sunt privite cu neincredere de investitori, antreprenori, consultanti, etc., acestia avand asteptari mai degraba sumbre in privinta rezultatului respectivelor masuri”, spune Simion Tihon.

Actiunile de pe Bursa de Valori Bucuresti s-au decorelat in ultimele luni fata de marile piete internationale, care au depasit noi recorduri. La finalul saptamanii trecute, indicele american S&P 500 a depasit nivelul de 2.600 de puncte pentru prima data in istorie si a ajuns sa inglobeze cresteri de 16,2% in anul 2017. De cealalta parte, BET, principalul indice al pietei locale, a scazut crescut vineri cu un nesemnificativ 0,05% si totalizeaza o crestere de 10% la nivelul intregului an.

“Am pierdut un tempo foarte bun de pe pietele internationale care in ultima luna si-au depasit des propriile recorduri. Totusi, in momentul de fata, cotatiile au sanctionat deja aceste masuri, discutii, temeri. Ca atare, chiar daca lucrurile nu sunt foarte roz in acest moment si chiar daca piata locala de capital nu a oferit prea multe motive de bucurie incepand cu finalul lunii iunie al acestui an, cred ca avem motive sa fim optimisti pentru viitor. Preturile actiunilor au ramas in urma, desi companiile si-au pastrat deocamdata evolutia buna. Multe dintre masurile care speriau investitorii au fost ori anulate ori amanate, de exemplu - TVA Split”, mentioneaza brokerul Prime Transaction

Acesta se asteapta ca in lipsa unor derapaje pe pietele internationale, bursa locala sa recupereze decalajul din a doua jumatate a acestui an, mai ales in conditiile in care rezultatele financiare din T3 dau motive de optimism, unele companii cunoscute pentru politica generoasa de dividende ajungand deja sa aiba un profit/actiune de 10% din pretul actiunii.

“Bursa a fost prima care a sanctionat aceste derapaje, tot bursa ma astept sa fie prima care sa reactioneze dupa ce se termina toata aceasta agitatie, dupa ce se voteaza bugetul si dupa ce companiile se vor adapta, si ma astept sa se adapteze bine, la noul cadru legislativ. Din punct de vedere fundamental, o simpla corectie a dezechilibrului din acest moment si piata poate sa atinga noi maxime”, a concluzionat Simion Tihon.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri