Analistii romani se declara optimisti in privinta evolutiei bursei de anul viitor, in conditiile in care piata de capital romaneasca a ramas in urma pietelor internationale, iar companile locale au bifat un nou trimestru de rezultate financiare pozitive, venite si in contextul unei cresteri economice record.

Sectorul energetic in revenire. Petrolul vazut si la 70$/baril

Revenirea preturilor in sectorul energetic este asteptata sa se reflecte la nivelul companiilor din domeniu, afectate de tendinta negativa inregistrata in ultimii ani.

“Ma astept la dezvoltarea catorva trenduri, unele incepute deja. Revenirea preturilor la energie este primul la care as vrea sa fac referire. Daca ne uitam la cererea si oferta de pe plan international, este mai degraba de asteptat sa nu mai vedem prea curand o perioada cu un pret al barilului de petrol de 30-40 dolari. In aceste conditii, companiile petroliere vor inregistra o crestere a profiturilor si vor relua investitiile, lucru care se va vedea la Petrom si Romgaz, dar care va avea un impact pozitiv si asupra companiilor de servicii din sector, precum Dafora si Prospectiuni”, a declarat Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al casei de brokeraj Tradeville.

Barilul de petrol Brent se tranzactiona ieri la un pret de 62,2 dolari, dupa o crestere de aproape 11% la nivelul intregului an 2017 si de 39% fata de minimele anului, atinse in luna iunie. Si actiunile Petrom (SNP) au crescut cu 10,3% in acest an, insa in ultimele cinci luni acestea au avut fluctuatii modeste de pret.

“Sectorul energetic inca mai are de crescut. Pretul petrolului il vedem chiar mai sus, undeva la 70 de dolari. Petrom stagneaza de ceva timp in ciuda revenirii petrolului, lucru care nu mai poate continua foarte mult timp”, este de parere Gratiana Ordean, analist in cadrul Banca Transilvania.

Cresterea dobanzilor, asteptata sa impulsioneze bancile

In sectorul bancar, analistii sunt optimisti in contextul asteptatelor cresteri de dobanzi, dar si avand in vedere mutipli redusi la care actiunile BRD si Banca Transilvania se tranzactioneaza in prezent.

“Vedem un sector bancar cu potential ridicat in 2018, in special datorita ratei de crestere a dobanzilor. In plus, bancile de pe BVB au multipli de piata foarte mici dupa recentele scaderi, venite in ciuda unor rezultate financiare bune. BRD si Banca Transilvania au ajuns la un PER de circa 7, extraordinar de scazut avand in vedere istoricul bancilor de pe bursa locala”, considera Marius Pandele, analist in cadrul firmei de brokeraj Prime Transaction.

La capitolul minusuri, acesta evidentiaza detinerile importante de titluri de stat din portofoliul bancilor, care vor trebui sa fie marcate la piata in perioada urmatoare.

“Consideram ca sectorul bancar in sine este subevaluat. In 2007, cand ne aflam in plin boom, nivelul creditelor acordate de catre banci era putin peste cel al depozitelor, in vreme ce acum creditele doar circa 70% din depozite, fapt ce arata in continuare un potential de crestere in sector”, a mai adaugat Gratiana Ordean.

Nu in ultimul rand, analistii atrag atentia si asupra companiilor de talie medie care ar putea sa fie vandute catre actionari strategici in urmatorii ani, pe modelul Albalact, acolo unde familia Ciurtin a vandut in 2016 pachetul de actiuni detinut francezilor de la Lactalis.

“Pe termen lung sunt de urmarit oportunitati de genul Albalact – adica societati care ar putea sa fie vandute la un moment dat catre un investitor major. De fiecare data cand s-a intamplat acest lucru cu o companie listata pe bursa, au exista castiguri importante pentru actionarii de la momentul respectiv. Cred ca in aceasta categorie intre companiile listate recent pe Bursa de Valori Bucuresti”, spune Marius Pandele.

Scaderea contributiilor la fondurile de pensii nu va prabusi bursa in 2018

Decizia Guvernului de a reduce contributia la Pilonul II de pensii private obligatorii nu este asteptata sa prabuseasca cotatiile de pe bursa in 2018, desi reactia initiala, inregistrata in ultimele luni pe Bursa de Valori Bucuresti, a fost una negativa.

“Fondurile de pensii vor juca in 2018 acelasi rol ca si pana acum pe bursa. Speram sa ramana un jucator pe termen si mai sa ramana un jucator important in cadru IPO-urilor care vor fi initiate anul viitor de catre companii, asa cum de altfel s-a intamplat si pana acum”, mentioneaza Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital – BCR.

Contributia la Pilonul II de pensii se va reduce de anul viitor de la 5,1% la 3,75%, ceea ce se traduce printr-o scadere de 26,5% a contributiei nete. Decizia Guvernului a fost criticata in piata de capital si, potrivit brokerilor din piata, s-a aflat pe lista motivelor care au facut ca Bursa de Valori Bucuresti sa inregistreze scaderi in ultimele luni – o perioada in care pietele internationale au inregistrat evolutii pozitive.

“Nu cred ca schimbarile de pe Pilonul II vor avea un impact major asupra bursei in 2018. Oricum, in momentul de fata, neexistand retrageri din fondurile de pensii, nu putem sa vorbim de vanzari de actiuni din portofolii, prin urmare nu ar trebui sa exise vanzari semnificative cu un impact major asupra bursei in perioada urmatoare”, considera Marius Pandele.

Citeste si:

    Fondurile de pensii private din Romania investesc in prezent circa 19% din active in actiuni listate pe bursa. Pentru comparatie, fondurile similare din Polonia au cel mai mare procent din averea detinuta in actiuni (83%), in vreme ce fondurile din Bulgaria si SUA investesc 15%, respectiv 31% din active in actiuni listate.

    Sursa foto: Shutterstock

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Ionut Sisu
    Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



    Setari Cookie-uri