Reprezentantii Fondul Proprietatea (FP) se declara ingrijorati de modificarea amendamentelor la OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa, si subliniaza ca acestea vor trimite Romania intr-o noua epoca de aur a “baietilor destepti”.

“Fondul Proprietatea este ingrijorat sa vada modul in care coalitia guvernamentala se afla pe o cale clara de a ingropa legislatia privind guvernanta corporativa. Prin modificarea amendamentelor la OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa, Guvernul va putea decide oricand sa scuteasca orice companie de stat de o selectie transparenta de manageri profesionisti si independenti din punct de vedere politic, trimitand Romania in epoca de aur a ‘baietilor destepti’ “, mentioneaza oficialii Fondul Proprietatea.

Potrivit acestora, daca procesul legislativ va continua fara intrerupere, un nou val de "baieti destepti", prieteni ai coalitiei de guvernare, va ajunge sa controleze unele dintre cele mai valoroase companii de stat din tara.

Proiectul de Lege pentru modificarea art.1 alin.(3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice se dezbate marti in Camera Deputatilor. Acesta a fost adoptat de Senat in iunie 2017, exceptand de la obligatia de a avea management selectat pe criterii de competenta o serie de companii de stat, intre care Tarom, Complexul Energetic Oltenia, Administratia Nationala de Meteorologie, Compania Nationala "Romtehnica", Regia Autonoma "Monitorul Oficial" si Santierul Naval Mangalia.

Fondul Proprietatea este actionar minoritar in mai multe companii de stat, printre care Hidroelectrica, Conpet, CN Aeroporturi Bucuresti, Nuclearelectrica si Complexul Energetic Oltenia.

Citeste si:
In ce conditii poate sa fie arestat Sorin Mindrutescu, seful Oracle
In ce conditii poate sa fie...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Scandal pentru voucherele de vacanta de la Salrom