Asociatia Brokerilor a cerut oficialilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB) sa amane orice crestere a valorii tarifelor aplicate participantilor la sistemul bursei, cel putin pana la data dobandirii de catre piata de capital din Romania a statului de piata emergenta. Acestia spun ca o marire a tarifelor ar duce la scaderea lichiditatii.

„Majorarea tarifelor pentru participanti reprezinta o noua bariera importanta in calea dezvoltarii segmentului de retail, intrucat se va reflecta in cresterea costurilor de tranzactionare ale investitorilor”, se mentioneaza intr-un comunicat al Asociatiei.

Brokerii subliniaza ca BVB nu a reusit sa revina la nivelul de lichiditate atins in anul 2007, in ciuda listarilor importante din ultimii ani.

„Astfel, desi in perioada 2007 - 2017 numarul de emitenti listati pe piata principala a BVB. a crescut de la 59 la 87, valoarea medie zilnica tranzactionata in cursul anului 2017 a atins doar nivelul de 10,5 milioane euro, fata de 16,6 milioane euro in 2007. Numarul intermediarilor a scazut semnificativ, la 34 de intermediari la aceasta data, fata de 73 in anul 2007, iar tendinta de scadere continua”, spun reprezentantii Asociatiei Brokerilor, care atrag atentia si asupra faptului ca vor avea costuri mai mari anul viitor in contextul implementarii reglementarilor MiFID II/MiFIR si GDPR.

Nu in ultimul rand, acestia spun ca BVB avantajeaza brokerii care lucreaza preponderent cu clienti institutionali, in detrimentul brokerilor de retail, avand in vedere introducerea unui tarif fix pe ordin executat, majorarea tarifelor pentru punctele de acces la sistemul de tranzactionare si reducerea comisionului de tranzactionare aplicat la valoarea unui ordin executat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri