Producatorul de vinuri Purcari Wineries Plc si-a anuntat intentia de a se lista pe Bursa de Valori Bucuresti in primul trimestru din acest an, un procent de 49% din companie urmand sa fie vandut catre investitori.

La vanzare se vor afla actionarii de la IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale), Horizon Capital si Victor Bostan, fondatorul Purcari. Horizon Capital, un fond de private equity inregistrat in Ucraina, detine 63,3% din Purcari si vrea sa vanda minim 22,6% din actiuni, IFC controleaza 6,4% si vinde 3,2%, in vreme ce Victor Bostan detine 30% si va pune pe masa 25% din titluri.

Cititi si Povestea Purcari, un business moldovenesc care a abandonat Rusia si a imbratisat Europa

“Suntem privilegiati sa il sustinem pe Dl. Bostan si echipa sa inca din 2010. IPO-ul este o oportunitate pentru Horizon Capital de a monetiza o parte din aceasta investitie, spre incantarea investitorilor fondului nostru, mentinand in acelasi timp o participatie importanta in companie, pentru a profita de cresterea viitoare. In ultimii sapte ani, Purcari a demonstrat o inventivitate si o capacitate de executie extraordinare”, a declarat Lenna Koszarny, partener fondator si director general Horizon Capital.

Compania a inregistrat o rata anuala medie de crestere a veniturilor de 34% in perioada 2014-2016, cu un indicator de 55% in Romania, 49% in Polonia, 44% in Asia (in principal China), 44% in Moldova, 15% in Cehia si Slovacia, 9% in Ucraina. In primele 9 luni 2017, rata de crestere a companiei a ramas ridicata, la 35%, determinata in principal de Romania, unde cresterea s-a accelerat la 69% pe an.

Purcari a inregistrat un profit net de 23,1 mil. lei in 2016, comparativ cu 0,2 mil. lei in anul anterior. La sfarsitul primelor noua luni din 2017, producatorul de vinuri a avut un profit net de 22,1 mil. lei (+55% y/y).

“Compania intentioneaza sa adopte o politica de dividende progresiva, profitand de nivelul scazut de indatorare si de fluxuri de numerar sanatoase. Pentru anii urmatori, presupunand absenta unor conditii de piata exceptionale sau a unor nevoi semnificative de finantare, Consiliul de Administratie intentioneaza sa recomande Adunarii Generale a Actionarilor distributia de dividende reprezentand 50% din profitul distribuibil anual, in conditiile legislatiei aplicabile”, se mentioneaza intr-un anunt al companiei.

Oferta publica initiala (IPO) va consta dintr-un numar de pana la 9.800.000 de actiuni, reprezentand pana la 49% din numarul total de actiuni existente ale Societatii. Societatea nu isi va majora capitalul social in cadrul ofertei publice si nu va primi niciun fel de fonduri rezultate din IPO. Oferta se va adresa publicului de tip retail si investitorilor calificati.

Reprezentantii companiei spun ca se asteapta ca IPO-ul sa fie finalizat in primul trimestru din acest an, insa lansarea ofertei depinde de conditiile de piata.

Purcari este unul dintre cei mai importanti producatori de vin din Romania, Moldova si ECE, detinand un portofoliu de patru branduri principale: Purcari, Bostavan, Crama Ceptura si Bardar.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri