Anul 2017 a adus popularitate globala pentru monedele virtuale si in mod special pentru Bitcoin: statisticile Google il arata pe pozitia a 2-a in categoria Global News, dupa uraganul Irma.

Apetitul pentru monede virtuale a creat unele dintre cele mai agresive evolutii din istorie ale unor instrumente tranzactionate la bursa. Desi BTC poate fi cumparat de pe mai multe burse, avand unele diferente intre cotatiile lor, o referinta luata, de pilda, de pe bursa
americana Coinbase arata o crestere a pretului Bitcoin de peste 20 de ori in perioada ianuarie - decembrie 2017, valoarea maxima a Bitcoin de 19891.99 USD fiind atinsa pe 17 decembrie 2017.

Interesul larg, atentia deosebita acordata de mass-media si aprecierile ultra-rapide (comparativ cu piata bursiera inainte de 2000 sau 2007 in SUA) au generat deseori in presa avertismente si comparatii ale monedei virtuale cu bule speculative din trecutul recent sau mai indepartat - inclusiv episodul bulbilor de lalea (sec. XVII) sau al altor speculatii din sec. XVIII. Introducerea contractelor futures pe BTC la bursele americane CME si CBOE a insemnat un moment controversat, unele firme de brokeraj avertizand ca pot fi introduse riscuri ce ar putea distorsiona si alte segmente de piata (prin intermediul unei case de compensare comune), generand un efect in lant.

CEO-ul JPMorgan a devenit celebru prin afirmatiile sale (ar concedia pentru "stupiditate" angajatii care tranzactioneaza moneda virtuala Bitcoin), in timp ce Warren Buffett declara in ianuarie ca, desi ar cumpara optiuni (de vanzare, de tip put) care sa beneficieze de o scadere a preturilor tuturor monedelor virtuale in urmatorii 5 ani, nu ar intra pe vanzare directa - aluzie la impredictibilitatea variatiilor pe termen scurt. Ultimele saptamani au adus insa ingrijorari serioase in China - autoritatile vor sa limiteze poluarea indusa de operatiunile care mentin activa reteaua Bitcoin, consumand cantitati uriase de energie electrica. In plus, Coreea de Sud ia in calcul interzicerea tranzactiilor cu monede virtuale - speculatiile pe aceste instrumente au devenit un fel de ”sport national”, iar o petitie impotriva interdictiilor propuse a fost semnata de peste 200 de mii de oameni.

Dinspre ESMA a venit recent o avertizare: banii investiti in monede virtuale pot fi pierduti in intregime. Intr-un astfel de mediu si dupa cresterea spectaculoasa din ultimul an, pretul BTC a scazut pe 17 ianuarie 2018 sub 10.000 de dolari, marcand jumatatea nivelului istoric atins in decembrie. Dinamica l-a inspirat pe un analist UBS sa glumeasca: preturile monedelor virtuale au scazut mai repede decat poti spune ”bulb de lalea”. Jubilarea uneia sau alteia dintre taberele formate in jurul evolutiei monedei virtuale pare, insa, prematura. Monedele virtuale au si sustinatori infocati, ca si adversari inversunati. Variabile precum cadrul de reglementare, abilitatea burselor de a se adapta regulilor de transparenta si prevenire a spalarii banilor si practicilor frauduloase de tranzactionare, posibilitatea de a creste viteza si reduce costul transferurilor sau volatilitatea pietelor financiare sunt ingrediente majore ale evolutiei viitoare a pretului monedelor virtuale.

Anul se anunta unul volatil si interesant, inclusiv prin prisma scenariilor variate ale unor legaturi inca nestudiate suficient intre activele bursiere clasice si noile monede virtuale. Dincolo de dansul agitat al pretului monedelor virtuale, atentia se va indrepta si asupra tehnologiei blockchain, care cuprinde o serie crescanda de aplicatii reale, si ar putea juca un rol esential in transformarea unor intregi sectoare ale economiei.”
Claudiu Cazacu, Chief Strategist la XTB Romania

Pe tema entuziasmului fata de monedele virtuale si, in special, fata de Bitcoin, Romania nu face exceptie. XTB Romania este printre putinele case de brokeraj care ofera traderilor posibilitatea de a tranzactiona CFD-ul cu suport pe Bitcoin prin intermediul platformei de tranzactionare premiata xStation5. Instrumentul CFD, denumit BITCOIN in xStation5, este disponibil atat pentru tranzactii long, cat si pentru tranzactii short.

Tranzactionarea CFD-ului care are la baza moneda virtuala Bitcoin in platforma xStation este simpla si rapida, iar deschiderea contului real de tranzactionare la XTB dureaza doar 15 minute.

Cei interesati sa tranzactioneze acest instrument trebuie sa retina ca investitiile in instrumentele financiare derivate tranzactionabile in marja bazate pe monedele virtuale sunt extrem de riscante din cauza volatilitatii semnificative si a folosirii efectului de levier. Deoarece pierderile pot depasi marja blocata, XTB Romania recomanda tuturor celor interesati, sa se asigure mai intai ca astfel de instrumente financiare sunt potrivite pentru ei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri