Grupul Electrica (EL), cel mai mare furnizor si distribuitor de energie din Romania, a realizat in 2017 investitii in infrastructura de distributie in valoare totala de 727 milioane lei, cifra urmand sa ajunga anul acesta la 900 mil. lei. Investitiile din ultimii ani au determinat o diminuare a timpului mediu de intreruperi neplanificate la consumatori.

Comparativ cu 2014, anul listarii Electrica pe bursele din Bucuresti si Londra, programul de investitii al operatorilor de distributie din cadrul Grupului (SDEE Muntenia Nord, SDEE Transilvania Nord si SDEE Transilvania Sud) este de 2,5 ori mai mare in 2017.

In cei patru ani de la privatizarea prin listare, Grupul Electrica a investit 2,1 mld. lei in infrastructura de distributie.

“Modernizarea retelelor de distributie continua sa fie prioritatea Grupului Electrica, astfel ca, pentru anul acesta, ne-am propus investitii record, in valoare de 900 de milioane de lei, probabil cel mai ambitios plan din sectorul energetic. Tinta noastra este cresterea eficientei operationale si a calitatii serviciilor oferite, astfel incat timpul mediu de intrerupere neplanificata per utilizator - SAIDI - sa ajunga la nivelul din tarile central europene”, a declarat, intr-un comunicat de presa, Catalin Stancu, director general Electrica.

Investitiile Grupului Electrica in infrastructura au crescut constant de la an la an, in 2017, spre exemplu, valoarea totala realizata fiind de 727 mil. lei, din care 235 mil. lei in SDEE Transilvania Sud, 238 mil. lei in SDEE Muntenia Nord si 254 mil. lei in SDEE Transilvania Nord. Valoarea cumulata a investitiilor realizate in 2017 la nivelul Grupului Electrica este cu peste 30% mai mare fata de 2016 si mai mult decat dubla fata de 2014.

Astfel, investitiile in retelele de distributie au condus la imbunatatirea semnificativa a eficientei operationale si calitatii serviciului de distributie, determinand o diminuare importanta a timpului mediu de intreruperi neplanificate la consumatori (SAIDI neplanificat), in anul 2016 fata de anul 2014, cu 10% la SDEE Muntenia Nord, 30% la SDEE Transilvania Sud si 19% la SDEE Transilvania Nord. In 2016, ultimul an pentru care exista statistici oficiale in privinta indicatorilor de performanta, cel mai bun rezultat a fost obtinut de SDEE Muntenia Nord (240 min/an), care s-a situat cu 17% sub media inregistrata la nivel national (290 min/an).

Structura planului de investitii va viza si in 2018 cu precadere, ca si pana acum, lucrarile de reabilitare si modernizare a retelelor de distributie pentru imbunatatirea calitatii serviciului (40%), imbunatatirea eficientei energetice si reducerea pierderilor (40%), precum si cresterea eficientei operationale. Totodata, la nivel de Grup, vor fi realizate investitii importante in modernizarea infrastructurii informatice si a sistemelor de tehnologia informatiei, avand in vedere atat cerintele legale privind protectia datelor, dar si efectul pozitiv asupra calitatii serviciilor prestate.

La nivelul tuturor celor trei operatori de distributie, in 2017 au fost realizate investitii pentru extinderea Sistemului de Automatizare a Distributiei (SAD), in scopul cresterii eficientei operationale si a sigurantei in functionare a instalatiilor. Au fost efectuate lucrari de trecere a retelelor de medie tensiune la tensiunea de 20 kV, un proiect semnificativ fiind realizat in statiunea Predeal, printr-o investitie de aproximativ 5 mil. lei, cu scopul asigurarii calitatii distributiei in perioadele varfului de cerere de iarna. Alte investitii au vizat asigurarea calitatii energiei electrice la consumatori, prin executarea unor lucrari de imbunatatire a nivelului de tensiune in retele de joasa tensiune, atat in mediul urban, cat si rural.

Companiile de distributie a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica acopera peste 40% din teritoriul Romaniei, avand o arie de operare de aproximativ 100.000 de kilometri patrati. Cele trei companii din cadrul Grupului Electrica deservesc peste 3,6 milioane de consumatori din 18 judete din zonele Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord.

Actiunile Electrica au crescut 6,5% anul acesta pe Bursa de Valori Bucuresti, compania fiind evaluata in prezent la 4,16 mld. lei (896 mil. euro)

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri