Economia romaneasca a atins nivelul maxim posibil in actualul ciclu economic, in prezent fiind necesar ca Guvernul sa realizeze cheltuieli eficiente si sa faca economii care sa pregateasca Romania pentru inevitabila incetinire sau scadere economica, considera macroeconomistul OTP Bank Csaba Balint. OTP anticipeaza in 2018 o reducere a cresterii economice la 4%, un curs de 4,65 lei/euro si o crestere a Bursei de Valori Bucuresti cu pana la 10%.

Dupa avansul de 4,8% inregistrat in 2016, Romania a ingregistrat o crestere PIB chiar mai ridicata in 2017, cel mai probabil ajungand la 7%, pe fondul cererii interne in crestere. Acest ritm de crestere neasteptat de puternic este comparabil cu nivelul observat inainte de izbucnirea crizei din 2007 - 2008. Mai mult, aceasta a fost probabil cea mai rapida crestere a unei economii din UE si una dintre cele mai puternice rate de crestere la nivel mondial.

„Se pare ca economia Romaniei functioneaza la capacitate maxima, insa ritmul de crestere al celei mai recente perioade a inceput sa ridice intrebari legate de durabilitate, deoarece acesta a fost determinat in principal de cresterea consumului, in timp ce investitiile au avut o performanta relativ scazuta. Acum este momentul sa ne gandim la viitor deoarece va veni momentul cand ’Night King’ (n.red. ‚Regele Noptii’) va bate la usa si va trebui sa fim pregatiti. Solutia este sa facem rezerve, sa ne orientam mai mult spre investitii, nu sa schimbam din nou Guvernul”, a declarat Csaba Balint, facand astfel referire la inlocuirea de saptamana aceasta a premierului Mihai Tudose cu Viorica Dancila, dar si la popularul serial de televiziune Game of Thrones.

Balint subliniaza ca investitiile raman principala problema a Romaniei, in conditiile in care se estimeaza ca acestea au fost anul trecut cu 30% sub cele din 2008, in vreme ce consumul a fost cu 27% mai mare decat cel din 2008.

Macroeconomistul OTP subliniaza ca este putin probabil ca toti factorii care au sustinut recent economia, printre care politicile fiscale si monetare, recolta agricola exceptionala si revigorarea economiei din zona euro, sa continue sa sustina cresterea in urmatorii ani.

„In primul rand, combustibilul fiscal pare sa se termine. Acest lucru se reflecta si in mai multe actuni ale guvernului care vizeaza cresterea veniturilor. Desigur, exista inca unele promisiuni de stimulare pe ordinea de zi, dar suntem sceptici ca orice relaxare pe scara larga ar putea fi implementata fara masuri de corecte in alte domenii. In acelasi timp, politica monetara a devenit mai putin favorabila pe fondul inflatiei in cresere rapida si a preocuparilor de supraincalzire, iar trimestrele viitoare ar trebui sa vedem o politica mai putin laxa”, mentioneaza Csaba Balint.

In acest context, OTP considera ca economia Romaniei a marcat, cel mai probabil, varful de ciclului de afaceri post-criza in 2017, insa chiar si asa va continua sa inregistreze rate semnificative de crestere, estimate la 4% anul acesta si la 3,6% in 2019.

In privinta ratei dobanzii de politica monetara a BNR, banca mizeaza pe un nivel de 2,75% la finalul lui 2018, urmatoarea crestere urmand sa aiba loc destul de rapid, posibil chiar in luna februarie. „Acest lucru ar permite BNR sa trimita un mesaj ferm inainte ca cifrele inflationiste din ianuarie sa vada lumina zilei”, explica Balint.

Acesta se asteapta si la variatii mai mari ale cursului de schimb in urmatorii ani, dupa ce BNR a anuntat ca va schimba gestionarea lichiditatii de la „adecvata” la „ferma”, aceasta din urma devenind noul standard. Schimbarea corespunde unui punct de cotitura in tranzitia de la targetarea unui procent scazut al inflatiei cu un regim de schimb valutar flotant, catre targetarea completa a inflatiei.

„Conform asteptarilor noastre, cursul EUR-RON va fluctua in jurul nivelului atins in prima parte a lunii ianuarie 2018, dar riscurile aferente prognozei raman considerabile in jurul perspectivei, datorita ingrijorarilor legate de politicile fiscale si agravarii deficitului de cont curent”, spune economistul OTP.

Banca anticipeaza un curs de 4,65 lei/euro la finalul acestui an. BNR a anuntat marti un curs oficial de 4,64 lei/euro.

Fondurile de investitii OTP se pregatesc de cresterea inflatiei si a dobanzilor, dar si de inca o serie de dividende substantiale

La nivel global, reprezentantii OTP Asset Management, divizia de fonduri de investitii a bancii, se asteapta ca expunerile pe actiuni din domeniul financiar-bancar european si american vor fi castigatoare pe parcursul anului 2018.

„Pe plan local, dividendele companiilor listate pe bursa raman o tema investitionala preferata. De asemenea, consideram ca domeniile serviciilor medicale si bunurilor de consum discretionar au potential de crestere. In ansamblul pietei locale, ne asteptam ca randamentul adus de catre dividende sa fie mai ridicat decat aprecierea de capital”, mentioneaza Dan Popovici, CEO OTP Asset Management, acesta adaugand totodata ca se asteapta la o crestere in medie „de o singura cifra” pentru actiunile romanesti in 2018.

Pe Bursa de la New York insa, exista riscul unei corectii de 10-15% pe parcursul urmatoarelor 12 luni, avand in vedere ca actiunile americane sunt din punct de vedere al multiplilor la maxime istorice. Totusi, in conditiile in care rezultatele financiare ale companiilor sunt in crestere, iar economia mondiala inregistreaza performante solide, reprezentantii OTP Asset Management se asteapta ca principalii indici bursieri internationali sa inchida anul peste nivelurile actuale.

Si randamentele obligatiunilor sunt asteptate sa urce in 2018, insa fara ca nivelul real al acestora sa depaseasca niveluri importante. „Nu cred ca vom ajunge sa vedem randamente de 5% la obligatiunile in dolari, sau de 4% la cele in euro, insa credem ca este posibil ca in 2018 sa ne intalnim cu memente excelente pentru achizitionarea obligatiunilor denominate in lei si dolari. Ne asteptam ca in cazul fondurilor de obligatiuni denominate in lei, cea mai importanta componenta a randamentelor asteptate sa fie generata din diferentialul de dobanda intre leu si euro. Pick-up-ul de randament asteptat astfel este de peste 3%/an”, a concluzionat Dan Popovici.

OTP Asset Management administreaza o avere totala de 667 mil. lei, cifra care a urcat cu 5% in 2017 (y/y). Fondurile cu componenta de actiuni au reprezentat motorul randamentelor pentru fondurile OTP in 2017. Astfel, OTP AvantisRO a obtinut un randament de 21,1%, OTP Global Mix de 8,1%, iar OTP Premium Return de 6,1%. De cealalta parte, randamentele fondurilor de obligatiuni au fost cuprinse in general intre 1,2% si 1,9%.

Foto: stevepomeranz.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri