BRD si-a anuntat joi rezultatele financiare pe anul 2017, administratorii bancii mentionand totodata ca vor propune actionarilor distributia a 83% din profitul net. Daca rata de alocare va fi aprobata, randamentul dividendelor ar putea sa depaseasca 12%, cu mult peste castigul obisnuit adus de dividendele BRD in anii anteriori.

Grupul BRD a avut un profit net de 1,415 mld. lei in 2017, in vreme ce la nivel de banca profitul a ajuns la 1,380 mld. lei.

“Avand in vedere rezultatele anului, cat si asteptarile privind evolutia indicatorului de adecvare a capitalului, Consiliul de Administratie a decis sa propuna un dividend corespunzator unei rate de alocare de 80% din profitul net pe 2017 din activitatea de baza, la nivel de banca, si 100% din valoarea elementelor nerecurente, nete de impozit, rezultand o rata de alocare de 83%, sub rezerva votului favorabil in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din data de 19 aprilie 2018”, au declarat reprezentantii bancii.

Ca urmare, BRD ar putea sa distribuie 1,145 mld. lei din profitul net al bancii din 2017, adica un dividend brut de 1,64 lei/actiune. Avand in vedere cotatiile de la deschiderea sedintei bursiere de joi, castigul de pe urma dividendului BRD ar ajunge astfel la 12,4%. Pentru comparatie, dividendul distribuit de BRD in 2017 a avut un randament de aproximativ 5,5%.

Intrebat despre rata mare de distributie, CEO-ul BRD Francois Bloch a declarat ca banca a identificat un exces de capital si, asa cum a promis acum cativa ani cand rata de distrbutie era de 50%, distributiile urmau sa creasca pe masura capitalului in exces.

"Daca ne gandim la capitalul de care vom avea nevoie in anii urmatori, luand in calcul nevoia de dezvoltare si investitii, este o decizie buna de business sa distribuim dividende catre actionari", a mentionat Bloch.

Francezul a precizat ca banca va incepe un proces de restructurare, pentru a dezvolta un nou model operational, bazat pe automatizare si eficienta, in care vor fi investiti zeci de milioane de euro in urmatorii 3 ani. Banca a alocat deja un provizion de 29 mil. lei in T4 2017 pentru aceasta restructurare, iar anul trecut BRD a inchis 50 de unitati.

Rezultatele financiare pozitive, cu un profit in crestere cu 85,3% y/y, precum si anuntul dividendelor generoase, a propulsat joi pretul actiunilor BRD pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), care inregistrau un plus de 2,4% la aproximativ o ora dupa startul sedintei de tranzactionare. BRD este in prezent evaluata pe bursa la 9,19 miliarde lei (1,97 miliarde euro).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri