Dupa o saptamana in care caderea bursei americane a tras in jos aproape toate pietele de actiuni, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a revenit luni cu o crestere puternica, in medie de 1,3%, investitorii acordant o atentie sporita si sezonului raportarilor financiare aflat in plina desfasurare in Romania. Intre timp, atmosfera ramane tensionata la nivel international, analistii punand pe masa statistici care anunta fie sfarsitul corectiilor, fie adancirea pierderilor.

Piata romaneasca a urcat luni cu 1,3% pe indicele BET-XT, care urmareste evolutia celor mai importante 25 de companii listate, recuperand astfel majoritatea pierderilor inregistrate saptamana trecuta. “Motoarele” Bursei de la Bucuresti in prima zi a saptamanii au fost Romgaz (SNG), Banca Transilvania (TLV), BRD si Medlife (M), ale caror actiuni a castigat 2,1%, 2,2%, 1,8%, respectiv 0,6% (dupa o crestere de 3% in timpul sedintei). Aproape fiecare dintre aceste companii a beneficiat in ultimele zile de stiri punctuale pozitive, care i-au facut pe investitori sa isi reorienteze atentia asupra lor.

Astfel, Romgaz este una dintre companiile de stat unde asteptarile privind dividendele sunt cele mai ridicate, dupa stirea de vineri potrivit careia Guvernul va cere din nou 90% din profit, BRD a anuntat cel mai mare profit din ultimii 6 ani si dividende cu randament 12%, in vreme ce Medlife a raportat revenirea pe profit in 2017.

Aproape toate companiile de pe Bursa de Valori Bucuresti isi vor publica saptamana aceasta rezultatele financiare preliminare aferente anului trecut, cele mai multe anunturi urmand sa fie facute joi.

Evolutia buna a actiunilor romanesti vine dupa ce saptamana trecuta BVB a pierdut per ansamblu circa 3%, in vreme ce Bursa de la New York suferise corectii uriase, de peste 4% pe indicele Dow Jones, in doua sedinte diferite.

Nu a fost vorba de semnalul ‘marii crize’, ci de o rabufnire a unei piete care a mers prea mult timp intr-o singura directie si intr-un ritm constant. Asta nu inseamna ca ar trebui sa ignoram ‘lunea neagra’. Au mai fost asemenea "puseuri de volatilitate”, cele mai notabile dupa votul pentru Brexit si dupa alegerea lui Donald Trump, insa de fiecare data s-au calmat destul de repede. Nimic nu ne garanteaza insa ca petrecerea va continua la infinit”, comenteaza intr-un editorial Marius Pandele, analist in cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.

Acesta considera ca este posibil ca pietele sa intre intr-o ‘noua realitate’, cu volatilitate constant mai mare si cu evolutii mai ample nu doar in sus, ci si in jos. Analistul subliniaza insa ca “nu, volatilitate mai mare nu inseamna ‘marea criza’, prabusirea pietelor, carnagiu. Inseamna pur si simplu evolutii mai ample si bidirectionale”.

Pro si contra revenirii burselor pe termen scurt

Intre timp, titlurile de stat americane cu o maturitate de 10 ani au inregistrat luni o noua crestere a dobanzilor, pana la 2,9%, adica maximul ultimilor patru ani. Cresterea puternica a randamentelor acestor titluri a fost unul dintre principalele motive aduse in discutie saptamana trecuta de analistii care incercau sa explice caderea Bursei din New York.

Investitorii americani asteapta miercuri noi date despre indicele preturilor de consum, existand temeri privind o crestere peste asteptari a inflatiei.

Cea mai importanta intrebare pe Wall-Street ramane aceea daca recentele corectii s-au terminat sau daca vor continua in zilele care urmeaza. O statistica a Bespoke Investment Group nu da foarte multe motive de optimism, datele istorice aratand ca perioadele de corectie (cu scaderi de 10% fata de cele mai recente maxime – situatia de saptamana trecuta) se traduc printr-o scadere mediana de 16,4% pe indicele S&P 500, in vreme ce durata corectiei este de circa 64 de zile. Daca S&P 500 ar fi sa ajunga la o asemenea corectie, ar avea ‘nevoie’ de o scadere de inca 7,8% fata de nivelul actual.

Totusi, analistii Bespoke subliniaza importanta faptului ca statistica se bazeaza pe nivelurile mediane, de-a lungul istoriei existand existand 13 corectii (dintr-un total de 95) in care perioadele de corectie s-au mentinut sub 11%.

De cealalta parte, un raport al companiei americane de servicii financiare LPL Financial arata din 1980 si pana in prezent au existat 36 de corectii (scaderi de minim 10% fata de maxime) in piata americana, cu scaderi in medie de 15,6%, urmate de cresteri de 16% in urmatoarele 12 luni si de 28% in urmatoarele 24 de luni.

“Avand in vedere datele economice pozitive si rezultatele financiare in crestere inregistrate de companiile listate, ramanem favorabili investitiilor pe termen lung in ciuda volatilitatii inregistrata pe termen scurt, intr-un mediu in care tranzactiile amplificate de efectul de levier continua sa se desfasoare in mod neplacut”, mentioneaza John Lynch, chief investment strategist in cadrul LPL Financial.

Analistii LPL au anuntat ca isi mentin estimarile privind un nivel de 2.850 – 2.900 puncte (reprezentand cresteri de 8,8% - 10,7% fata de nivelul inregistrat la finalul zilei de vineri) pentru indicele S&P 500 la finalul anului 2018, precum si estimarea de crestere a PIB in SUA cu 3% anul acesta.

Citeste si:

    Sursa foto: Shutterstock

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Ionut Sisu
    Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



    Setari Cookie-uri