Reprezentantii Fondul Proprietetatea (FP) nu mai dau sanse listarii pe bursa a Hidroelectrica in acest an, compania fiind departe de a indeplini conditiile necesare inainte de un IPO. Managerii FP nu au avut inca nicio o intalnire cu noul premier, Viorica Dancila, pentru a discuta viitorul celui mai mare producator de energie din Romania.

“Nu ne asteptam ca Hidroelectrica sa mai fie listata in 2018. La cum arata situatia in prezent, ar fi aproape imposibil ca acest lucru sa se intampla pana la finalul anului. Nu am avut inca nicio intalnire cu noul premier, insa bineinteles ca vrem sa discutam in viitor”, a declarat Greg Konieczny, cel care conduce Fondul Proprietatea din 2010, de cand americanii de la Franklin Templeton au preluat oficial administrarea FP. Konieczny va renunta la functie in aprilie anul acesta, pozitia de manager unic de portofoliu al Fondul Proprietatea urmand sa fie preluata de sud-africanul Johan Meyer.

Cea mai importanta piedica in calea listarii Hidroelectrica ramane alegerea unui management profesionist, cu mandate pe termen lung. In adunarea generala a actionarilor din 9 ianuarie 2018, Guvernul a aprobat numirea unui consiliu interimar la Hidroelectrica, cu un mandat de 4 luni. Decizia vine dupa prelungiri succesive incepand cu 29 aprilie 2017.

Ce manager bun accepta o numire pe doar 4 luni de zile? Aceste perioade scurte de mandat arata si calitatea managerilor”, a comentat Greg Konieczny.

Fondul Proprietatea controleaza 19,9% din actiunile Hidroelectrica, aceasta fiind cea mai valoroasa detinere din portofoliu. Pachetul de actiuni Hidroelectrica detinut de FP a fost recent reevaluat in crestere, de la 3,384 mld. lei, la 3,566 mld. lei (vezi tabelul de mai jos).

Evaluari independente ale detinerilor nelistate din portofoliul FP la data de 29 dec. 2017

Sursa: Fondul Proprietatea

In 2017, FP a primit de la Hidroelectrica dividende record pentru anul financiar 2016, in valoare de 206,6 mil. lei, cu 53,5% mai mari comparativ cu anul precedent. In septembrie 2017, statul a cerut dividende suplimentare de la mai multe companii pe care le are in portofoliu, Hidroelectrica nefiind o exceptie. Fondul a primit 130,6 mil. lei din dividendele speciale acordate de producatorul de energie.

Si anul acesta Guvernul va cere companiilor din portofoliu sa distribuie cel putin 90% din profitul inregistrat in 2017 sub forma de dividende.

Nu credem ca o asemenea distributie va afecta negativ companiile de stat in 2018. Trebuie sa tinem cont ca majoritatea au o sanatate financiara puternica si totodata nu au planuri de investitii clare pe termen lung, existand astfel riscul ca banii sa nu fie folositi in beneficiul actionarilor”, spune Johan Meyer, co-manager de portofoliu Fondul Proprietatea.

“Sa nu uitam si faptul ca este cam greu ca manageri cu mandate de 4 luni sa aiba planuri de investitii pe termen lung”, a mai adaugat Greg Konieczny.

Fondul Proprietatea a anuntat in septembrie 2017 ca analizeaza optiunile strategice privind detinerea sa in Hidroelectria si a numit Citi si UBS drept consultanti financiari in legatura cu o potentiala tranzactie.

AGA Fondul Proprietatea: van Groningen obtine un nou mandat; Templeton incaseaza comision fix de 1% din distributiile de numerar

Miercuri s-au desfasurat Adunarile Generale Ordinare si Extraordinare ale Actionarilor (AGOA si AGEA) Fondul Proprietatea.

In cadrul AGOA, actionarii FP au aprobat un nou contract de administrare, valabil in perioada cuprinsa intre 1 aprilie 2018 si 30 martie 2020. Noul contract are schimbari minore fata de documentul precedent, una dintre modificari fiind aceea ca Franklin Templeton va incasa un comision fix de 1% din distributiile de numerar pe care Fondul Proprietatea le va face de la 1 aprilie 2018, comparativ cu un comision care a variat intre 1% si 2% in perioada anterioara.

De mentionat ca baza de calcul pentru comisioanele din distributiile de numerar se va aplica mai nou si dividendelor, semn ca Fondul ar putea sa revina la acest tip de distributii, dupa ce in ultimii ani dividendele au fost inlocuite cu distributiile directe de cash.

Comisionul de baza incasat de catre Templeton ramane acela de 0,6% aplicat insa capitalizarii medie ponderata a Fondului, comparativ cu aplicarea la capitalizarea medie trimestriala – in mandatul precedent.

Daca actiunile FP vor ajunge la un discount cuprins intre 15 si 20% din VAN, Templeton va incasa un comision suplimentar de 0,05% (0,65% in total). De asemenea, daca discountul coboara sub 15%, comisionul de baza va creste cu inca 0,05% (0,7% in total). La data de 9 februarie 2018, actiunile FP se tranzactionau la un discount de 28% fata de VAN.

Tot in AGOA de miercuri, actionarii au votat prelungirea mandatelor lui Steven van Groningen, Julian Healy si Piotr Rymaszewski in Consiliul Reprezentantilor Fondul Proprietatea, precum si cresterea remuneratiei brute a tuturor celor cinci membri din Consiliu la 24.123 lei/luna.

Principalele puncte pe ordinea de zi AGEA au vizat prezentarea strategiilor de investitii si aprobarea noii declaratii de Politica Investitionala. Documentele mentin obiectivele si strategia generala adoptata de FP in ultimii ani, si anume o tinta a discountului de tranzactionare de maxim 15% fata de VAN, precum si mentinerea politicii de a nu face achizitii de actiuni noi atat timp cat nivelul discountului nu este redus puternic.

Actiunile Fondul Proprietatea au inchis sedinta de miecuri la un pret de 0,893 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei ajungand astfel la 8,3 mld. lei.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri