Producatorul de vinuri Purcari (WINE) a intrat joi la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cotatia actiunilor urcand cu 3,95% peste pretul de IPO. Oficialii Horizon Capital, compania de private equity care a vandut cele mai multe actiuni WINE in IPO, spun ca pe termen scurt nu sunt interesati de lichidarea completa a pachetului de aproximativ 23% pe care l-au pastrat in companie. Inainte de IPO, Horizon a detinut o clauza prin care il putea obliga pe fondatorul Purcari sa isi vanda toata actiunile catre un investitor strategic, insa in urma discutiilor purtate s-a renuntat la aceasta optiune.

“Orice investitor financiar isi doreste ca la un moment dat sa isi lichideze investitia. Anul trecut, am avut o discutie foarte deschisa cu domnul Bostan (n.red. fondator si CEO Purcari) in care dansul si-a exprimat intentia de a ramane in companie cu o cota semnificativa de actiuni. Din acest motiv nu ne-am exercitat dreptul pe care il aveam, de a-l ‘atrage’ intr-o vanzare a intregii participatii pe care o detinea in cadrul Purcari catre un investitor strategic. Am vazut IPO-ul ca un compromis foarte bun prin care fondul nostru reuseste sa realizeze o lichidare partiala a acestei investitii, iar domnul Bostan ramane cel mai mare actionar”, a declarat Vasile Tofan (foto centru), partener Horizon Capital.

Un procent de 49% din totalul actiunilor Purcari au fost vandute in IPO, pretul ofertei fiind stabilit la 19 lei/actiune (minimul intervalului mentionat in Prospect), iar valoarea tranzactiei ajungand la 186 mil. lei.

Vanzatorul principal in IPO a fost Lorimer Ventures, fond detinut de Horizon Capital, care a pus pe masa 8.171.080 actiuni (40,85% din capitalul social), urmat de directorul general si fondatorul grupului, Victor Bostan (prin Amboselt Universal Inc.), 1.000.000 actiuni (5%) si IFC, 628.920 actiuni (3,14%). Dupa inchiderea IPO-ului, Victor Bostan a devenit cel mai mare actionar al companiei, cu o detinere de 25%, urmat de Lormier Ventures/Horizon Capital (23%) si IFC (3%).

“In momentul de fata nu suntem interesati sa vindem restul actiunilor pe care le detinem la Purcari. De asemenea, dupa IPO, nu mai exista acea clauza care ne permitea sa il atragem pe domnul Bostan sa isi vanda participatia odata cu noi”, spune reprezentantul Horizon Capital.

Obiectivul declarat al Purcari in urmatorii ani este acela de a deveni “campionul indisputabil al vinului” in Europa Centrala si de Est.

“Traim vremuri excelente pentru industria vinului: oferta globala nu acopera consumul in crestere, ceea ce duce la un deficit si la marje in crestere pentru producatori. Spre deosebire de petrol, balanta dintre cerere si oferta nu poate sa fie echilibrata atat de usor, avand in vedere ca nu exista un asa zis ‘vin de sist” (n.red. referire la petrolul de sist). Ne asteptam sa profitam de aceste conditii favorabile, bazandu-ne pe costurile reduse si pe brandurile puternice pe care le avem”, a declarat Victor Bostan, CEO Purcari.

Consumul global de vin a fost estimat in 2017 la 243 milioane de hectolitri de catre Organizatia Internationala a Vinului (OIV), in vreme ce productia ar putea ajunge la 247 milioane hectolitri. In ultimele doua decenii, raportul dintre consumul global si productie a variat intre 0,85 si 0,90. Recoltele slabe din 2017 vor propulsa insa cifra la 0,98.

Evolutia raportului dintre cerere si oferta a avut un efect pozitiv asupra pretului la vin, care a urcat, in medie, de la 2,1 euro/litru in 2006, la 2,8 euro/litru in 2018, potrivit datelor OIV. Trendul este asteptat sa continue in 2017, productia fiind asteptata sa scada cu 8%. In Italia, Franta si Spania productia ar putea sa coboare cu 23%, 19%, respectiv 15%, evolutii care ar urma sa duca la o crestere a pretului la vinuri. De cealalta parte, in Romania si Rep. Moldova se estimeaza recolte solide in 2017, productia urmand sa curce cu 64%, respectiv 20%.

Actiunile Purcari au inchis sedinta bursiera de joi la un pret de 19,75 lei/actiune, pe fondul unor tranzactii in valoare totala de 2,7 mil. lei. Avand in vedere aceasta cotatie, producatorul de vinuri este evaluat la 394 mil. lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri